Средец
Процесите на градска култура в Средец настъпили още преди обявяването му за град
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Процесите по формиране на градска култура в Средец са започнали още преди обявяването му за град. Това разкри пред вестник „Черноморски фар“ Красимира Костова, директор на Историческия музей в странджанския град. На 6 февруари 2020-та се навършиха 60 години, откакто Средец се преобразува в град.

„Може да се каже, че това става още в началото на ХХ век. Тогава имаме наченки за тези процеси, които започват да се сформират. То започва много бързо да се развива. По това време то е околийски център и особено след Първата световна война и миграционните процеси, които настъпват в този район и идването на едно ново население, обогатяват културната среда на селището. Това е една от причините, поради която през 1930 година се изгражда Голямото училище, а през 1944 година се основава и прогимназиалното училище“, допълва Костова.

Населението на тогавашния Карабунар (преименуван през 1950-а на Средец) е имало нагласата още през 40-те години на ХХ век селището да бъде променено като статут и да бъде произведено в град. На срещата през 1951 година, когато комунистическият лидер Вълко Червенков идва в града, местните ясно поставят този въпрос. Но въпреки това все още не се стига до решението Средец да стане град и той си остава село.

Огромните промени, които настъпват в целия регион, включително и Средец, са в периода 50-60-та година. Това се дължи на факта, че през 1950-а година се изграждат първите казарми в странджанския град. Във връзка с национализацията на земята започват и последващи миграционни процеси – от селата в Странджа към Средец и Бургас. В един момент, това е периодът, в който започва едно доста оживено строителство в селището.

„Това е причината през 1960 година Средец да бъде обявен за град. Той увеличава около три пъти населението си, защото със създаването на поделенията се наемат много хора, които работят в обслужването им. В същото време заедно с военните тук идват и много хора, които допринасят за културния живот на самия град. В читалището много често започват да се правят театрални самодейни постановки. Поделенията са мястото, където се прожектират първите филми в града и това е мястото, където се приемат новите културни тенденции. Това е и времето, когато градът е водоснабден, започват да се изграждат и промишлени предприятия. Променя се обликът – от един абсолютно аграрен град, Средец започва да развива и промишленост. Процесите, които се случват в 50-те години предполагат и промяна на статута на селището“, казва още Красимира Костова.

Относно смяната на името от Карабунар на Средец Костова добавя, че това се дължи на факта, че населеното място в своята хилядолетна история винаги е бил средищно място.

„Неслучайно през 1935 година, когато променят името му от Карабунар на Средец, избират това наименование, защото той е средище, това е място, през което минават пътища. Нормален процес е в това средище да се заселват и да преминават хора. Нормално е и да преминават различни културни процеси, които се случват в развитието на обществото във времето“, каза още директорът на Историческия музей в Средец.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.