Бургас
Промоциите убиха желанието на бургазлията да слага зимнина
TразмерT

Дона МИТЕВА

Есента е времето, когато се слага  зимнина – такава е традицията. Но от година на година в големите градове тя все повече се видоизменя. Всички, които нямат пряка връзка със селото, предпочитат вече да следят промоциите в големите вериги магазини на компоти, сладка, лютеници, домати, мариновани краставици и туршии и да се снабдяват със зимнина от там.

Заетите бургазлийки коментират, че далеч по-добре е да се купи нещо, професионално приготвено, отколкото да се виси около печката, да се затварят буркани в тясната кухня на апартамента, да се варят с бързовари в банята – все неудобни манипулации, които на всичкото отгоре и бърка все по-дълбоко в джоба. Вече е екзотична гледка в междублоковото пространство да къкри котел с буркани или пък съседки да се суетят около тавата с клокочеща лютеница.

 

Доматите цяло лято са над лев

Тази година цената на доматите не е паднала под лев. Онези, които са за зимнина – „Рома“  и в момента са на 1.50 на борсата. „Хората ги купуват, за да си правят салата от тях, а не за зимнина“, обясни Ваня, собственичка на зеленчуков магазин в квартал „Славейков“.

По нейни думи през последните години има голям отлив от манията да се правят буркани за зимата. Това се отразява и на продажбите в зеленчуковия й магазин. Те са тръгнали надолу през есента.

„Тази година всички, които имат връзка със село – било то вила, или пък родителите им живеят там, се хвалят, че реколтата е много добра. Каквото и да са посели – все е станало. Обясняват го с липсата на дъжд, защото се знае, че влагата носи болести по растенията“, разказа зарзаватчийката.

Ако не се брои труда зеленчуците и плодовете да се засадят и отгледат - редовно да се поливат, прекопават и да се полагат всички полагащи се грижи за тях, наистина има смисъл да бъдат затворени в буркани, а не да изгният на корена, след като са произведени.

„Корнишоните на едрова цена от борсата са на 1.80 лв. Че далеч по-добре е да се купят няколко буркана от големите вериги магазини, когато са на промоция и да се реши проблема“, казва работеща жена.

Мнението на зарзаватчиите е също, че в последните години краставици не се правят от бургазлии. А по-скоро всеки дебне промоциите по магазините.

Ceгa тъpжищaтa ca oтpyпaни със зеленчуци, но цената им не е никак ниска. Като пример може да се посочи, че тази година цената на доматите не е падала под лев, дори и в пика на зреенето им през лятото.

 Зелените домати, които обикновено са в основата на всяка туршия, са по левче там, а по зарзаватчийниците стигат до 1.70 лв., в зависимост от големината. Карфиолът е също левче на едро, и по магазините стига 1.70 лв.

Камбите, друг предпочитан продукт за зимнина, се предлагат  малко под три лева за килограм в магазините.

Ecтecтвeнo, нaй-c?ъпo ce пpoдaвaт eдpитe poзoви домати, които все още ги има по магазините. Πo-дpeбнитe oт тяx въpвят мeждy 2 и 3 лeвa, a тeзи oт „пъpвo ?aчecтвo" дocтигaт и 4 - 5 лв. 

Пазарът вече е наводнен и от вносните домати. Предлагат се  албански и турски. Българският слънчев домат е на дообиране. Едровата му цена е 1.50. На магазина тя стига до два лева, че и по-нагоре. Краставиците от сорта „Гергана“, които се славят с прекрасен вкус и са отличен избор за салата и таратор са на 2.50 едрова цена,  което предполага, че на магазина са над три лева.

Много хора cмятaт, чe нямa ocнoвaниe зa тa?ивa виco?и цeни, но пък всеки може да прецени за себе си дали иска да даде по три лева за розов домат и краставици от сорта „Гергана“, или ще си направи салата за ракийката с домати „Рома“.  Хубавото е, че има голямо разнообразие на пазара.

Домашната лютеница – скъпо удоволствие

Продуктите за така актуалната  домашна лютеница пак не са на тънка цена. Освен доматите, за които вече споменахме,  пиперът се продава на  борсата за 1.50 лв.  червения. Зарзаватчиите роптаят, че при него бракът е много висок. „Отгоре, първият ред в кашона е прекрасен, но надолу половината е изгнил, затова и цената му автоматически скача. Тази есен и не се търси много-много“, обяснява Ваня.

Морковите са 0.70 лв. на борсата, а до крайния потребител достигат на цена от лев до лев и четиридесет. Лукът е на цена от най-малко лев – независимо от сорта му. Може да се намери и на цена около седемдесет стотинки, когато е на промоция в магазините. Патладжанът се харчи по 1 лев и нагоре.

В същото време  буркан – 520 грама едросмляна лютеница „Староселска“ на известна българска марка, в момента може да бъде купена на 3.48 лв. Разбира се, ще липсва удоволствието от свещенодействието около огъня и голямата тава, където бълбука домашният продукт на кулинарното вдъхновение.

Цените все пак са цитирани твърде условно, защото големите вериги магазини непрекъснато  правят промоции и на различни зеленчуци. От друга страна, предприемчивите продавачи, които имат възможност да играят с цените в края на деня или в края на седмицата, свалят цената на част от предлаганата стока, я заради по-лош търговски вид, я просто за да й се вземат някакви пари.

Така че ако се тръгне на лов за евтини зеленчуци – могат да се намерят продукти за прехвалената и обичана от всички лютеница и на добри, приемливи цени. Обикновено пенсионерите са най-информирани къде може да се намери най-евтината сезонна стока.

Не трябва да забравяме, че за приготвянето на деликатеса има нужда от олио, оцет и сол. Цените на тези продукти са различни, в зависимост от марката, която предпочита дадената домакиня. Но в магазинната мрежа може да бъде намерено олио и под два лева за литър. Ако пък към сметката трябва да се добави и изразходената електроенергия – тя съвсем ще набъбне.

Идва моментът за киселото зеле

 

Наближава и Димитровден - по традиция след него идва и времето на киселото зеле. Засега и неговата цена не е обнадеждаваща. Зарзаватчиите казват, че има два сорта зеле в момента на пазара – единият е т. нар. „кьосе“, което става за в бидоните и производителите му сега започват да го вадят за продажба. Другото зеле е твърдо – то не се препоръчва да се слага за кисело, защото има далеч по-голяма опасност да се развали.

„Надявам се до Димитровден цената на зелето за кисело да падне. Сега един лев едрова цена е твърде много“, казва  Ваня.

Обикновено големи фамилии слагат бидони със зеле на терасите или в мазите. Така си осигуряват и салата, и основа за доста ястия. Там, където са по двама души в домакинство, предпочитат да купуват от магазина кисело зеле, макар цената му да не е твърде ниска.

В динамичните условия на големия град като Бургас мнозина от младите семейства предпочитат да оползотворят свободното си време по далеч по-интересен начин, отколкото да стоят в кухнята, приготвяйки зимнина. Още повече, че в помощ идват и фермерските пазари, където се предлагат готови направени буркани с компоти, печен пипер и лютеница. А в горния край на улица „Александровска“, срещу Стоматологията, а и на други места из кварталите, могат да се видят и възрастни жени, които свенливо предлагат затворените в буркани плодове и зеленчуци от градината си. Вярно, че нямат касови апарати и по логиката на данъчните са нарушители, но пък и количествата, които продават са скромни. Някои от тях го правят с единствената цел – да изкарат зимата малко по- спокойно.

Зимнина може да се купи и през социалната мрежа или през сайтовете за продажба на различни стоки.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
След обхода на Поморие-тръгва Северният на Бургас
Доц. д-р Ангел Кунчев с важна визита в Бургас
КОЦ-Бургас получи най-съвременната медицинска апаратура
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.