Крими
Прокуратурата стовари чука си върху шофьора, прегазил двама край Бургас
TразмерT

Камен Филипов отиде в ареста разтреперен и разплакан

 

Георги РУСИНОВ

 

Държавното обвинение стовари чука си и хвърли цялата си мощ върху нещастния шофьор, прегазил Ванча Байлова и Тодор Тодорв край Бургас – Камен Филипов. Както вече съобщихме, Апелативен съд – Бургас го изпрати в ареста. Двете страни обжалваха първоинстанционното решение на Окръжен съд – Бургас, с което Филипов бе изпратен под „домашен арест“. Държавното обвинение в лицето на прокурор Йордан Дичев поиска от втората инстанция постоянния арест на Камен, докато адвокат Веселина Василева чрез частна жалба поиска „гаранция“. Под репортерския натиск, Филипов се разплака още в кулоарите на съда преди началото на заседанието.

В пледоарията на прокурора обаче пролича подготовката му за целта шофьорът да отиде „на топло“ до стартиране на делото. Дичев почна с това, че няма спор за това, че може да се направи обосновано предположение, че именно Филипов е извършител на престъплението.

„Трябва да се има предвид и обществената опасност на самото престъпление. Плюс това той за 9 години е осъждан 3 пъти, 2 от които са тежки по смисъла на закона. Обществената опасност на дееца в момента е завишена. Той е склонен да извършва такива престъпления. Третото престъпление е извършено 2-3 месеца, след като е изтекла последната му присъда. 2 от тези престъпления са свързани с транспорта – шофиране без книжка и без регистрационен номер. За последното е хванат след като е предизвикал катастрофа с материални щети. За 11 години има 11 наказателни постановления срещу него. Последното за шофиране без гражданска отговорност, вероятно на автобуса, още не е влязло в сила. Има и 13 фиша. Това са 24 нарушения откакто е шофьор. 4 пъти е предизвиквал катастрофи с материални щети. Последната вече взе и човешки животи. Става ясно, че ако този човек продължи да бъде шофьор, ще продължи да извършва нарушения свързани със Закона за движение по пътищата“, заяви на дълго прокурор Дичев.

Според държавния обвинител има реална опасност да извърши друго престъпление точно заради склонността му към нарушаване на закона. Освен това имало и потенциална опасност да се укрие заради квалификацията на престъплението, което според него може да бъде преквалифицирано и в по-тежко. Сега Камен го грозят от 3 до 15 години затвор, като на книга може да получи условна присъда. При преквалификация от 5 до 20 обаче това вече е невъзможно.

Съпричиняването на вината от пострадалите, което било описано в частната жалба, Дичев обясни, че ще се решава тепърва в съда и не се отнася до това заседание. Прокурорът се обърна към съдиите с молба да разрешат на Камен да седне, тъй като видимо бе притеснен – трепереше през цялото време.

„Нека седне. Това не е инквизиция, а аз не съм инквизитор!“, каза Дичев.

Адвокат Веселина Василева също хвърли целия си арсенал в битката за клиента й. Тя напомни, че Камен е привлечен като обвиняем в причиняване на смърт по непредпазливост.

„Той е шофирал с 80 км/ч, което е допустимата скорост, на неосветен участък, в дъждовно време. Той е видял аварийните светлини на спрелия микробус и затова се е изтеглил в лявото платно. Там е черният „Ситроен“ на загиналата. Пряк удар с тях обаче няма. Той удря колата, а те двамата починали. Смачква ги нейната кола. Те не са взели необходимите мерки и затова са много съпричастни към вината. Без жилетки, без триъгълник, без аварийни. Ако всичко това беше направено, той щеше да ги види“, заяви юристът.

Василева добави, че Камен няма да се укрие или извърши друго престъпление. Имал постоянен адрес в Добрич при родителите си, книжката му е отнета и не може да напуска страната, каквито опасения има. Готов е да понесе отговорността си. Въпреки, че е допускал нарушения на пътя, той винаги си е заплащал глобите.

„Другите престъпления, които се споменават са извършени много по-рано и интензитетът им показва, че той не е лице с висока обществена опасност", добави тя.

Самият Камен проговори едва-едва през сълзи и притеснение и каза, че съжалява много. След решението да бъде изпратен в ареста, той напусна залата отново в сълзи.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Потвърдиха присъдата на Атанас от Карнобат, прегазил братовчедка си
Спипаха бургазлия с метамфетамин
Верижна катастрофа на бургаско кръстовище
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.