Регион
Проф. Кантарджиев: Има светлината в тунела на епидемията
TразмерT

След като даде данни за актуалната епидемиологична обстановка в страната днес, проф. Кантарджиев допълни, че: "През последните месеци се натрупа опит, че дори и да прекараш леко заболяването, ти оставаш дълго време вирусоотделител. У нас освобождаваме болните от карантина, само ако не са вирусоотделители", каза той.

Той изрази задоволство, че вече няма нови случаи на коронавирус в старческите домове и домовете за деца с умствени увреждания. Проф. Кантарджиев посочи, че до минимум вече са сведени броят на болните сред медицинския персонал.

Проф. Кантарджиев даде данни и за ефективното репродуктивно число, т.е. колко болни заразява един човек с коронавирус.

При грип един човек заразява най-много други двама. При COVID-19 един болен заразява до трима души. Когато това репродуктивно число падне под 1, се смята, че епидемията гасне. 

"В момента у нас репродуктивното число е между 0.8 и 1.2. В последните няколко седмици е около 1, докато в първите седмици на заболяването е било 1.7. Ако с малко усилия на обществото, при спазване на мерките, обърнем числото да е по-малко от 1, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия", посочи Кантарджиев.

"Мерките - хигиена, дистанция, и да не се събират много хора на едно място дават резултат", коментира той.

Успех е постигнат и при друг показател – времето на удвояване на болните. Ако в началото това е ставало на 10 дни, то днес срокът е повече от месец.

"Изводът е един – ограничителните мерки дават резултат, въпреки критиките и това, че плашим, но още са нужни усилия", каза проф. Кантарджиев.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Почина световно известният художник Христо Явашев - Кристо
Бойко Борисов:Всеки бизнесмен може да си напише един списък
Министър-председателят Борисов: Цветанов ще направи свой политически проект
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.