Любопитно
Проф. Камен Плочев:Три сценария за развитието на пандемията
TразмерT

Надявам се, че от края на юни хората спокойно ще могат да излизат в отпуски, твърди експертът

Не знаем как ще се развие пандемията. Затова очертаваме три сценария за развитието й. Това заяви пред BTV проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни болести към Военномедицинска академия в София.

Първият сценарий е бавно и непрекъснато протичане на болестта. Вторият е да стане сезонно заболяване като грипа, а третият е да се наблюдава пиково разпространение при неспазването на социална изолация.

„Минахме през дълга сага, важно е, че вече се убедихме, че има такова заболяване. Знаем и как да се пазим-носим предпазни средства, като маски и ръкавици. Това е важно, защото това е болест на поведението. Неизвестните пред нас са, че не няма един универсален симптом, който да ни подскаже веднага, че това е COVID-19. Притеснява ни и че заболяването има дълъг инкубационен период”, обясни проф. Плочев. Той обясни, че в света вече се разработват 70 ваксини, като 7 са в етап на изпитване на хора.

„Лошото е, че не знаем патогенезата и дали сме защитени от повторна инфекция. А за да има ваксина, това трябва да е изяснено”, коментира проф. Плочев. Той изрази и леко притеснение от отварянето на молове и фитнес зали, както и очакваното отваряне на детски градини.

Проф. Плочев коментира и метода на лечение с кръвна плазма. Според него е рано да се каже дали работи.

„ Това не е нов метод на лечение при нас. В никакъв случай не може да навреди, а само да помогне. Повечето от хората, които я приложихме, са в добро състояние”, каза проф. Плочев. Експертът изтъкна и че не е вярно твърдението за придобиването на „стаден имунитет”. Той дори изтъкна, че такъв термин няма.

„Няма такъв термин стаден имунитет. Има групов. А това, че ако повечето хора преболедуват коронавируса и ще получат такъв, не отговаря на истината”, допални проф. Плочев. Той изрази надежда, че в края на юни и началото на юли хората най-вероятно спокойно ще могат да излязат в отпуска.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Скромно начало бележи почитта към светите братя в Бургас
Очаква ни слънчев ден с леки превалявания
Абитуриентка сбъдна мечтата си във време на пандемия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.