Приморско
Приморско се обяви против проект за добив на бяла мида
TразмерT

Против проект за експериментално култивиране на бяла мида край нос Свети Тома в района на река Ропотамо се обявиха рибарите от Приморско. На обществено обсъждане в общината близо 50 местни жители, както и представители на общинската администрация заявиха, че ще напишат до Басейновата дирекция във Варна  възражения срещу идеята, съобщи БНР - Бургас.

За последните две години това е вторият проект за мидена плантация край Приморско отхвърлен с протести и остри реакции.

Рибарите  още помнят как преди години край Маслен нос се направиха мидени плантации, които в последствие бяха изоставени.

Ден преди обсъждането в социалната мрежа гражданин пусна снимки със замърсяване и следният коментар: „Това са резултатите от мидените ЕКО ферми в заливите край Приморско. Заедно със хилядите бидони, бетонни котви, въжета, превърнати в бунища заливи и най-важното - НИКАКЪВ положителен ефект върху местната икономика!

Бяха усвоени едни огромни европейски пари. Бяха лишени местните рибари от най-добрите ловни полета. И в един прекрасен ден ТЕ просто зарязаха всичко и си тръгнаха ...

Предлагам преди да се разрешат каквито и да са експерименти в акваторията на Приморско първо да се ИЗЧИСТЯТ остатъците от предходни такива !“

На обществено обсъждане в Приморско днес рибарските сдружения, както и общинската администрация отхвърлиха проекта и бурно реагираха срещу инвестиционното намерение.

Технологията за посяване и изваждане на бяла мида ще бъде щадяща морското дъно, а зоната от 350 дка в морето, където ще се намира мидената плантация, няма да бъде оградена и недостъпна, каза ръководителят на проекта от сдружението „Клуб за спортен риболов гларус в Бургас Янко Янков: "Тук бизнеса трябва да си даде сметка, ако се управлява адекватно ресурса, това е един бизнес за стотици години напред."

В 10 дневен срок от община Приморско и рибарските сдружения в града ще изпратят своите възражения срещу проекта.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Приморци се обединяват в помощ на пострадало от пожар семейство
Към вчерашна дата: 32-а са под карантина в Община Приморско
Няма заразен с коронавирус в Приморско, 29 са в карантина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.