Любопитно
При липсата на хора, маймунките в Зоопарк Айтос станаха агресивни
TразмерT

На обратния полюс: Зайци и пауни на седмото небе

 

Георги РУСИНОВ

 

При липсата на хора през двата месеца на социална изолация, маймунките в айтоския зоопарк са станали агресивни. Агресията си те насочили пък една към друга. За странния феномен разказа пред „Черноморски фар“ управителят на зоопарка Росица Златева.

„Говорейки си с колеги стана ясно, че това не е само в нашия зоопарк. Дължи се на това, че маймунките са по-социални животни. За пръв път ни се случва такъв проблем. Аз от дълги години съм тук, но засега не се е случвало близо два месеца да няма посетители. Явно им доскучава и ежедневието им премина в агресия помежду им. И това са животни, които са заедно от 3-4 години, не е като сега тепърва да се опознават, когато има случаи на агресия“, обясни тя.

На Гергьовден зоопаркът вече отвори врати. Златева бе притеснена как ще реагират маймунките при изненадващата среща с хора – да не би пък да им повлияе още по-зле.

Репортерска проверка на място на Гергьовден обаче показа, че маймуните бяха значително по-спокойни. Павуаните, които са по принцип и агресивна порода от време на време издаваха заплашителни звуци пред погледите на малки и големи.

„Ето досега не знаехме, че такава изолация ще им подейства така. Напротив, мислихме, че даже изолацията ще им е добре, както са в природата. Само, че те отдавна не са в природата и са се социализирали по друг начин – да общуват с нас. Изглежда през двата месеца само персоналът на зоопарка не им беше достатъчен“, заяви управителят.

Други животни, които да са изпитали подобни проблеми няма. Даже за част от обитателите на парка, човешката липса била добре дошла.

„За тези, които са навън например, защото имаме доста такива. Сега не им се налагаше да се крият от посетителите. Това са зайци, пауни, които си ходят на воля. Нямаха страх от никой. С появата на хората отново ще почнат да се крият“, добави Златева.

Действително зайци, пауни и други птици се разхождаха свободно, но с едно наум за любопитните деца, които вечно искат да ги погалят.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Скромно начало бележи почитта към светите братя в Бургас
Очаква ни слънчев ден с леки превалявания
Абитуриентка сбъдна мечтата си във време на пандемия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.