Приморско
Предложение: Таксата за битови отпадъци в Приморско да се увеличи
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Таксата за битови отпадъци в Община Приморско да се повиши. Това предлага кметът д-р Димитър Германов. Причина за това е, че размерът на тон депониран отпадък по чл.64 от Закона за управление на отпадъците се увеличава от 57 лева на тон на 95 лева на тон през 2020-а.

Германов посочва, че размерът на таксата следва да бъде увеличен спрямо нарастващите разходи на общината за предоставяне на тези услуги и съгласно утвърдената План-сметка за 2020-а.

„Към момента в общината се акумулират приходи за такса битови отпадъци, в размер по-малък от разходите, които реално се извършват по сметосъбиране, извозване и третиране на отпадъците и поддържане на чистота“, пише в проектонаредбата Германов.

В тази връзка се смята, че трябва да се актуализират годишните размери на цените на съдовете за битови отпадъци. Като мотив за увеличени на таксата се посочва и ежегодно растящата минимална работна заплата, което увеличава разходите за издръжка на дейността „Чистота“.

С новата такса ще се постигне баланс между реалните разходи за предоставянето на услугата и приходите от нея, се посочва още в мотивите на градоначалника.

За Приморско и Китен завишението ще е от 1.2% върху данъчната оценка на имота на 1.6%. От 4% на 6% пък се увеличава за останалите населени места в общината. Нежилищните имоти също ще получат завишение. От 4% за Китен и Приморско става 5.2% от данъчната оценка. За селата промяната е от 8.5% на 11%.

Проектът на наредбата е качен на 29 ноември и 14-дневния срок за да предложения и становища тече.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Няма заразен с коронавирус в Приморско, 29 са в карантина
Кметът на Приморско с призив към гражданите
Община Приморско с мерки срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.