Приморско
Пред чудотворни икони можете да се поклоните днес в Приморско
TразмерT

Днес в 9 часа започна Света литургия в храм Св. св "Кирил и Методий" в Приморско, а чудотворните икони ще са изложени за поклонение от до 17часа.

Света божествената литургия се отслужва от негово преосвещенство Агатополски епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужения със свещеници от сливенската епархия.

Днес се чества християнския празник Рождеството на Света Богородица,  в храм „Св.св. Кирил и Методий” в Приморско са изложени  за поклонение няколко свещени реликви – Чудотворната икона на Света Богородица от Несебър, Чудотворната икона на Св. Йоан Богослов от Карнобат  и мощите на Св. Теодор Тирон и Св. Тодор. Идеята за гостуване на чудотворните икони е на кмета на общината – д-р Димитър Германов и отец Гавраил – свещеник в храма в Приморско и възниква още през месец юни. След водене на кореспонденция със Сливенската митрополия и със съдействието на църковното настоятелство на  храм „Св.св. Кирил и Методий” иконите са в Приморско

Иконата на Света Богородица от Несебър датира от XIII век. Тя е една от най-старите чудотворни икони у нас. Безбройни са чудесата, които са ставали пред нейния лик. Според предание от уста на уста, иконата е намерена преди два века, закачена на най-старото дърво в Несебър. Сваляли я за поклонение в черквите и после пак я окачвали на дървото. Една нощ, обаче, местна девица сънувала Богородица, която й казва, че иска постоянен дом, на мястото на дървото. Именно на това място днес се намира църквата „Св. Успение Богородично“. Легендата разказва още, че парите, с които била съградена църквата, били намерени в корените на дървото, под формата на злато. Богородица сякаш сама платила дома си, но за благодарност към хората, които чули молбата й, на това място започнали да се случват чудодейни неща: болни се изцерявали, жени зачевали… Така славата на църквата, дървото и иконата започнала да се разпространява из цяла България.

Чудотворната икона на Св. Йоан Богослов датира от 1843 г. В годините на османското робство, когато  турците изпепеляват храма в Карнобат, тя останала непокътната. До момента иконата не е напускала своя дом в Карнобат. Сега за първи път излиза извън храма, за да се покаже на хората в Приморско.

Своите молитви за  здраве и благоденствие, както и за просперитета на Приморско, жители и гости на морския град ще могат да отправят пред гостуващите чудотворни икони и частици от мощите на Св.Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат на 8 септември от 9 до 17 часа в храм „Св.св. Kирил и Методий”. 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Приморци се обединяват в помощ на пострадало от пожар семейство
Към вчерашна дата: 32-а са под карантина в Община Приморско
Няма заразен с коронавирус в Приморско, 29 са в карантина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.