Крими
Порязоха айтоските екс-ченгета и граничаря за излизане от ареста
TразмерT

Екс-ченгетата и граничарят от айтоската наркоафера остават „на топло“. Бургаският апелативен съд потвърди протоколно определение, с което на Иван Динев, Ганчо Пенчев и Николай Георгиев е взета първоначална мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Тримата са обвинени за това, че на 9 май 2020 г. в имота на Пенчев, намиращ се в бившия селскостопански двор в Айтос, действайки в съучастие като извършители, без надлежно разрешително произвели, преработили и държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества, а именно 57 броя растения с различна височина, засети в саксии, 15 броя вакуумирани полиетиленови плика, съдържащи суха растителна маса, множество чували, стъклени и пластмасови буркани със суха растителна маса, зеленикава на цвят, реагиращи на канабис. Престъплението е тежко, по смисъла на Наказателния кодекс, тъй като за него е предвидено наказание лишаване от свобода от две до осем години и глоба. От Държавното обвинение обясниха още в началото след спецакцията, в която тримата бяха хванати, че е възможно обвиненията да бъдат преквалифицирани в по-тежки такива.

Апелативните съдии споделят изводите на Окръжен съд – Бургас, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за възможността тримата обвиняеми да са съпричастни за престъплението, за което са обвинени.  Това подозрение се обоснована от данните от протоколите за претърсване и изземване на вещи от местопрестъплението, автомобила, ползван от обвиняемия Георгиев, жилището, обитавано от него и жилището, обитавано от обвиняемия Динев, от справката от Служба по вписвания – Айтос и от показанията на свидетели.

Според магистратите налична е и опасността от укриване и извършване на престъпление. Тя се извежда от характера и  изключително високата степен на обществена опасност на самото деяние, тъй като се засягат обществени отношения свързани със здравето, а в някои случаи и живота на хората.

Видно от химическата експертна справка, предмет на престъплението е високорисково наркотично вещество коноп (канабис, марихуана) с нето тегло 3162.240 грама. Иззетите при претърсванията вещи – електронни уреди, електронен термометър, везна, сушилник, овлажнител за въздуха, уред за почвени измервания, халогенни лампи и др. сочат на предварително обмислено и добре организирано престъпление, което от своя страна завишава обществената опасност на обвиняемите като възможни негови извършители.

Данните за постоянен адрес и чисто съдебно минало на тримата, трудовата ангажираност и грижата за малолетното дете на обвиняемия Динев не могат да игнорират опасността от укриване и извършване на друго престъпление, посочва въззивния състав.

Определението е окончателно.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Пияни зад волана масово се разминават с условни присъди
Гешев: Конфискация на автомобила на дрогираните и пияни шофьори
Кръв от рана издъни серийния обирджия Маймуната от Славейков
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.