Местни избори - 2019
Половината избиратели на ГЕРБ в Бургас припознаха преференциите
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Половината избиратели на ГЕРБ в Бургас припознаха преференциалната система. От общи 27 541 гласа за листата, 13 176 от избирателите не са гласували преференциално. Иначе всеки един от 51-те кандидати е събрал личен вот с различен успех.

На върха е университетският преподавател и заместник областен управител проф. Севдалина Турманова. За нея преференциално са гласували 1388 души. На дъното е 47-ият в листата – Любомир Събев, който събира едва 71 гласа личен вот.

Вторият с най-много преференции в листата на ГЕРБ е 20-ият – Ивайло Колев. 750 души са решили да подкрепят кандидата за общински съветник лично. По професия Колев е застраховател.

Силен личен вот събира и Георги Кузманов, който е на 30-о място в листата с кандидати на ГЕРБ. Него са го подкрепили 632-а души. Повече преференции също събира и претендентът за влизане в местния парламент, който е на позиция преди Кузманов. Това е досегашният общински съветник Стефан Колев. Той взима 437 гласа личен вот. Колев бе един от активни местни политици в мандат 2015-2019 на Общински съвет – Бургас. Той е тясно обвързан с тракийската кауза и бойния спорт ушу. Доста нисък преференциален вот получава друг досегашен общински съветник. За Румен Ангелов са гласували лично едва 90 души.

Другият професор в листата – Сотир Сотиров, който е на втора позиция събира 338 преференции. Третият – журналистът Веселин Пренеров взима 452-а преференциални гласа. Лидерът на ВМРО-Бургас и досегашен общински съветник Георги Дракалиев, който е на четвърта позиция, получава 261 преференции. Солидна лична подкрепа получава шефът на РУО-Бургас и досегашен общински съветник инж. Виолета Илиева. За нея са гласували 577 души. Д-р Антонио Душепеев, също общински съветник от предния мандат, взима 321 гласа.

Областният лидер на „Гергьовден“ Георги Маринчев, който е на 17-а позиция, получава 351 преференции. 434 лични гласа събира и досегашният заместник-председател на Общинския съвет Димчо Грудев. Той е на 12-а позиция в листата.

Като заключение може да се посочи, че повечето в листата на ГЕРБ получават над 200 гласа преференциален вот. Според изборния им резултат обаче пренареждания почти сигурно заради преференции няма да има. По-скоро късметът ще се усмихне на някои от кандидатите при евентуален отказ на техни колеги за участие в новия местен парламент.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.