Созопол
Поднови се строителството на „Градина“
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

На къмпинг „Градина“ е подновено строителството. За това алармира екологът Тома Белев от фейсбук профила си. Строежът стана скандален в началото на миналата година. Тогава стана ясно, че и на терена с площ от 5,5 дка, който попада в границите на защитената местност „Бакърлъка“, ще се строи магазин, заведения и паркинг.

Собствениците на къмпинга пък тогава обявиха, че строителството е законно. Дори инвеститорът Людмил Стойков коментира през януари пред медии, че спира строителството заради лошите атмосферни условия, а не защото обществеността се надигна срещу застрояването на Черноморието. Скандалите тогава последваха един след друг – разрушени дюни на „Смокиня“, строителство на „Алепу“, „Градина“ и „Арапя“, подновено строителство на спрян строеж в Синеморец.

„Независимо, че уж имаше всички документи и беше законно според тях. Всъщност не беше - изкопът не спазваше условието поставено от РИОСВ-Бургас да се остави 10 метра буфер около границите на имота. Но това нарушение не беше установено нито от РИОСВ, нито от ДНСК. Сега всичко е подготвено както трябва - РИОСВ са издали ново разрешение, но вече без изискването за буфер“, пише Белев.

Справка в документите на РИОСВ-Бургас показва, че действително има ново разрешение от 2019-а. Те са категорични, че защитената зона няма да се наруши със строителството, както и че няма да има вредни последици за прелитащите птици. Местообитанието на пернатите попада в къмпинга.

Припомняме още, че инвеститорът Стойков уточни в началото на годината, че документацията му е изрядна и че строежът ще продължи на по-късен етап.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Община Созопол подобрява пътната инфраструктура в селата
Вижте как заседава днес Общинският съвет в Созопол
Общинският съвет в Созопол ще проведе редовно заседание при засилени мерки за превенция
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.