Айтос
Подготвят капсула с пръст от бойните полета, на които се сражавали айтозлии
TразмерT

Откриването на паметника на воините ще е на 12 септември, от 11.00 часа

 

Това заяви пред „Народен приятел“, Иван Иларев - председател на Инициативен комитет „Воинска памет" - Айтос. Ето какво още каза за общинското издание началникът на Военен клуб - Айтос, във връзка с изграждането на монумента.

 

- Г-н Иралев, паметникът на загиналите във войните айтозлии вече е ситуиран, какво да очакваме от тук нататък?

- Грубият строеж на паметника е издигнат, от тук нататък работим по график. Подготвяме поканите, удостоверенията за дарения, работим и по организацията на откриването на паметника. По план, откриването трябва да е на 12 септември 2019 година, от 11.00 часа. Така че работа има, и то много. Ще бъдат изпратени покани до министъра на отбраната Красимир Каракачанов, до директора на Дирекция „Социална политика" в Министерство на отбраната, Иво Антонов, до директора на Дирекция „Бойни паметници" в Министерство на отбраната - Радослав Симеонов. В непрекъсната връзка сме с автора на проекта, скулптора Христо Митев, който изключително бързо напредва в работата, и по думите му - спи по два-три часа.

- Върху какво работи скулпторът Христо Митев в момента?

- В момента отлива плочите с имената, които ще бъдат монтирани на грубия строеж. Конструира скелета на орела, който с разперени криле ще е 2.20 м, след което ще бъде излят от полимербетон. Ние като Инициативен комитет, от своя страна коригираме стойката на орела, защото искаме да бъде много близо до автентичната стойка на орела в природата. Спрели сме се на орел, типичен за района на Айтос и Сливен. Но в крайна сметка, резултатът ще бъде дело на самия скулптор. Той гори в тази работа с обещанието, че нещата ще се случат и ще направи всичко в срок.

- Как стои въпросът с финансирането?

- Продължава набирането на средства, по-голяма част от разходите вече са изплатени. Министерството на отбраната също потвърди своята помощ, в най-кратки срокове очакваме да разберем в какъв размер ще бъде тази помощ. Разплащането с фирмата за 120-тонния кран е осъществено, раздават се договорите за дарение на хората, които са съпричастни с идеята. И така с нетърпение очакваме паметникът да стане факт.

- Кога ще пристигнат детайлите и скулпторът, който ще ги монтира?

- Това ще стане в самото начало на месец септември, ще бъдат монтирани в рамките на няколко дни. Предстои инпрениране на бетона със специална течност, за да е устойчив на атмосферните условия и да не поема влагата.

- Какви други идеи има ИК „Воинска памет" във връзка с паметника?

- На по-късен етап, желанието ни е да поставим в непосредствена близост до паметника, капсула с пръст от всички бойни полета, на които са се сражавали айтоските герои. Аз като председател, вече съм започнал осъществяването на тази идея. От три места съм взел пръст, предстои ми пътуване до Македония, до връх Каймакчалан. Имам уверението на Министерство на отбраната, че ще бъда включен в една група, която много скоро ще пътува до там. Ще има пръст от Дойран, където по сведения на военния архив също имаме загинали айтозлии. Имаме воини, които са се сражавали в Добруджа, Карапелит, Добрич, района на Одрин, Чаталджа и Лозенград. Идеята е със специален ритуал, капсулата да бъде положена до паметника. Вече имаме пръст от Добруджа, Дойран и Лозенград. За нас това е знак на уважение към паметта на воините.

- Имаше стара идея за капсула с имената на всички загинали от бившата Айтоска околия?

- Моята идея е да бъде издадена отделна книга, в която да се посочат имената на всички загинали, на всички, които са наградени с ордени, да има и информация за полковите, в които те са участвал, за да може ученици и граждани да получават пълна и достоверна информация за воините на околията.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
Общински съвет - Айтос ще заседава на закрито
Шест хана, 150 дюкяна и воденици е имал Айтос
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.