Средец
По проект! В Средец ще могат да се отопляват с печки „Чудо е!“
TразмерT

Горят джибри и клони, отпадъчна дървесина, без да има вредни емисии

Весела ГОРАНОВА

Жителите на Средец могат да бъдат обзаведени с нови печки за отопление, които са ефективни, икономични, безопасни и  горят главно отпадъчна дървесина и материали като шишарки, клони, талаш, джибри и дори корени и стебла от растения след почистване на дворовете. Печките носят името „Чудо е!“  и са дело на местната фирма „Бриз“ АД.
Печката и начинът й на горене вчера бе представен пред възрастни жители. Евентуалният интерес към нея би довел до развитие на публично-частното партньорство в Общината. Съществуват европейски оперативни програми, по които могат да бъдат осигурени безплатни образци от нея за гражданите на Средец, обяви кметът Иван Жабов. Овен безплатните печки ще се създаде и работна ръка, която ще работи в предприятието и допълнително друга, която ще събира отпадъчните материали от горите около населеното място. Възможно е новото публично-частно партньорство да излезе от границите на общината и да подава машини и печки и на други общини.

„Едно домакинство гори 5 кубика дърва, с тази печка ще гори три или два кубика. Предимството й, че в селските къщи има всякакви материали, които тя може да оползотворява“, каза Йовко Дойнов - собственик на Бриз“ АД - Средец.

Ако тя бъде приета и внедрена в домакинствата на Средец, събирането на отпадната дървесина ще помогне и за почистване на държавните гори и освен социален, ефектът ще бъде и екологичен, обясни инженер Жабов. Патентът на този вид печка не е на фирмата от Средец, а от китайци и руснаци още миналия век, използва се основно в Канада и  Русия, където зимата е сериозна. Фирмата от Средец я доразвива като показва и горящия огън.

Печката работи с две камери - хоризонтална и вертикална, развива до 1000 градуса температура. Освен за домакинства се използва и за оранжерии, фирмата ги предлага главно за износ за немския пазар.

Печката работи на принципа на реактивния двигател, колкото е по-студено навън, толкова по-добре работи тя, защото въздухът, който се подава, е по-богат на кислород, когато се затопли времето, тя се забавя.

До края на седмицата жителите могат да я видят и да правят експерименти с нея в пенсионерския клуб на Средец.

 

Харектеристика на печката

 

Ракетна печка "Чудо" е с номинална топлинна мощност 9,3 киловата. Състои се от хоризонтален димоотвод  Ф130 - до 6 метра, коминна система към съществуващата сградна инсталация, негорима подложка върху която се монтира печката, приставка за съхранение на горивото.

Печката е изработена от специална жароустойчива стомана, от която правят парни котли  работещи под високо налягане.

За разлика от познатата печка на твърдо гориво  и нововъведените пелетни печки и котли, печката "Чудо" е проектирана за изгаряне на абсолютно всичко. Тя може да гори - традиционните дърва,, дребна отпадна дървесина и биомаса, клони, съчки, изрезки от дървообработване, дървени трици, лозови пръчки, слънчогледова шлюпка, слама, както и новите горивни продукти, пелети и екобрикети.

Използването на печката води до икономия при отопление:

- три пъти по висок КПД

- над 70 % икономия на подготвени дърва за огрев с цена над 80 лева за пространствен кубик

- използване на подготвена отпадна дървесина за огрев с цена под 40 лева за пространствен кубик

Печката струва около 2500 лева. 

 

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.