Бизнес
По-малко да е намесата на държавата в бизнеса, искат хотелиери
TразмерT

Дона МИТЕВА

Нов,  диференциран подход да има към сектора туризъм. Да не се мери с един и същ аршин, защото икономическите субекти са съвсем различни. Това е виждането на Диана Колчева, председател на сдружение „Клуб на хотелиера“ – Несебър. 

Междуведомствената  комисия, която изработва промените в Наредба 18 трябва да намери най-доброто решение за бизнеса, така че да няма повече недоволства от работещите в сферата.

„Толкова много държавата да влиза в бизнеса – никъде го няма“, категорична е Колчева. По нейни думи диференцираният подход трябва да бъде основен и на базата на него да се изработят и промените в Наредба 18, а не да се правят козметични промени, които в  крайна сметка няма да са резултатни.

„Не бива да се слагат под един общ знаменател ресторантите олинклузив и тези алакарт. Доколко държавата има право да ни кара да правим ние разклад, при положение, че всичко е блок маса и не всеки човек си взема от всичко по малко, както са изчисленията. Това е и основа на спора сред ресторантьорите“, коментира тя. При алакарт ресторантите всичко е регламентирано и ресторантският софтуер изчислява точно. Това обаче при хотелския ресторант няма как да се случи.

„От години ние искаме диференциация на сектора, защото има микропредприятия –малки хотелчета, има и макропредприятия – хотели, като например „Виктория палас“ в Слънчев бряг, който има 800 и повече стаи. В Черноморец  50%, че и повече от легловата база е колкото този хотел. Не може да се мери с един аршин и да се уеднакви бизнесът и изискванията за едно семейно хотелче с 6 стаи и един такъв хотел. Държавата иска условията да са едни и същи, а приходите са толкова различни“, дава пример Колчева.

Тя е съгласна, че става дума за един и същи сектор – туризъм, но в него има много малки предприятия, има и огромни. Икономическите субекти са съвсем различни и нормативната база няма как да е една и съща за всички, подчертава Колчева. При туроператорите е същото, не само при хотелите и при ресторантите, допълва хотелиерката.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
БСП-Бургас с предложения за защита на гражданите и бизнеса
Общинска програма за помощ на бизнеса предлагат съветници в Бургас
Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък е удължен до 30 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.