Спорт
Плувецът Цанко Цанков ще атакува нов рекорд
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

Плувецът Цанко Цанков ще атакува нов рекорд, научи вестник „Черноморски фар“. Бургазлията ще се опита да плува в продължение на 12 часа без прекъсване. Това ще се случи на 4 юли на басейна в Парк „Арена ОЗК“ в комплекс „Славейков“.

Първоначално идеята е била това да стане през май, но тогава точно ще се проведе Световното по плуване в открити води, където Цанков също ще участва.

Цанко е започнал своята подготовка за рекорда още в края на 2019-а. Тя се провежда основно в София, където той тренира, а понякога и в Бургас. Плувецът казва, че подготовката му по нищо не се различава от тази, с която извърши рекорда миналата година, преплувайки целия Бургаски залив.

И сега, както и тогава, на всеки 15-20 минути със специален стик ще му бъдат подавани изотонични напитки, за да може той да не спира да плува. За да бъде всичко официално документирано, ще присъстват и съдии на ФИНА и ЛЕН.

Цанков допълни, че заедно с него, под формата на щафета ще плуват и деца и спортисти от бургаски клубове, като тяхната бройка ще е около 300. Накрая всички те ще бъдат наградени от кмета Димитър Николов. Събитието ще бъде достъпно и за публика, като входът ще е безплатен. По неофициална информация атаката на рекорда трябва да започне около 7:30 часа сутринта.

Очаква се в Бургас да пристигне и легендата Петър Стойчев, който да окаже подкрепа на своя приятел Цанко.

През изминалата година 32-годишният плувец успя да сътвори истинска сензация, ставайки първият човек, който преплува акваторията на най-големия български залив – Бургаския. Освен това изминатото от него тогава разстояние от 46,800 км е и най-дългото индивидуално преплуване, извършвано някога в хилядолетната история на Черно море, от всички граничещи с него държави. Поради тази причина постижението придоби обществена популярност като „Рекордът на Черно море”, а Цанко Цанков получи прозвището „Властелина на Черно море“.

Сега той отново е готов да предизвика себе си в сериозно предизвикателство, надявайки се, че ще донеса нова световна слава на Бургас и България.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски клуб по водни спортове стартира кампания Аз тренирам вкъщи
Насрочиха нова дата за Европейското по борба в Бургас
Какво е бъдещето на спортните залози по време на Карантина
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.