Любопитно
Освещават новия златен купол на църквата "Св. Георги" в Одрин
TразмерT

Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието

 

Празник за православните християни в Одрин. Там днес ще бъде осветен новият златен купол на църквата "Свети Георги", предава Нова ТВ. Той беше направен през последните два месеца. Десетки българи от цяла България се стичат към храма за събитието.

„До тази идея се стигна с помощта генералното консулство, което се намира в Одрин. Средствата дойдоха от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Това се случи с разрешението и съгласуването на валийството, областната управа, кметството на град Одрин, които ни съдействат за всички инициативи, които се провеждат тук”, каза Мария Чакарък - председател на българското читалище в Одрин.

„За българите в Турция и за българите, които идват от България това е от голямо значение. Първо, те идват като богомолци и като туристи, които посещават града”, посочи още тя.

През 2008 година към църквата „Св. Георги” започна да действа и читалище „Просвета”, което е клон на свиленградското читалище „Просвета”. „Ние имаме различни дейности. От 3 години имаме танцов клуб, с който се представяме на фестивали в България. Представяме български и турски народни танци. Правим и рисунки по техниката „ебру”, посочи още тя.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кризата с COVID-19 през очите на Румяна от Немската гимназия
Учениците от ОУ „Елин Пелин“ с трогателно послание към медиците в борба с коронавируса
8-годишната Лилия трогна бургазлии с жестове до своите прадядо и прабаба
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.