Айтос
Осигурени са 365 хил. лв. за основен ремонт на читалището в Мъглен
TразмерT

Сградата не е ремонтирана от половин век, таванът е паднал, нуждае се от спешен ремонт

 

Както общинското издание вече ви информира, Народно читалище "Пробуда-1929" - село Мъглен, отпразнува 90-годишнина на 31 октомври т.г. Големият подарък на Община Айтос за повода закъсня само с дни. На 15 ноември т.г. излезе Постановление №284 на Министерски съвет, чл. 1, т.10, с което е одобрен трансфер по бюджета на Община Айтос за авариен ремонт на читалище "Пробуда" - с. Мъглен, в размер на 364 428 лв.

Огромният подарък за юбилея на мъгленци е благодарение на проектните усилия на Общинска администрация да осигури финансиране извън бюджет 2019 за сградата на читалището, строена през 1969 г. В продължение на половин век не е правен основен ремонт, до пропадането на покрива на културната институция. Днес големият читалищен салон с 200 места не може да се ползва тъкмо заради необходимостта от спешни ремонтни дейности.

Читалището в село Мъглен е създадено през през 1929 г., когато учители и будни местни младежи, водени от родолюбиви чувства, започват да развиват културна и просветна дейност, организират и театрална трупа, в малка стая, собственост на кметството. Сградата на читалището е построена 40 години по-късно с читалищен салон, читалня, библиотека, гримьорна и кинокабина.

Не само за читалищните дейци в селото, но и за всички мъгленци Постановлението е изключително радостна новина, защото най-сетне 90-годишното читалище ще отвори врати за всички по-важни селски събития.

НП

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
Всички пешеходни пътеки в Айтос с нови пътни знаци
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.