Поморие
Общо 31 мъже в Община Поморие скочиха за кръста
TразмерT

Днес православната църква чества един от най-големите християнски празници – Богоявление (Йордановден), посветен на кръщението на Иисус Христос в река Йордан. Според традицията, на този ден свещеникът извършва ритуално кръщаване и хвърля Светия кръст в студените води, за да бъде спасен от най-смелите мъже. Вярва се, че този, който пръв стигне кръста и го извади ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

В Поморие Светият кръст беше хвърлен на две места лично от Агатополския епископ Иеротей. На крайбрежната алея в центъра на града, най-бърз беше помориецът Николай Николов, на 24 години, сред още 17 смелчаци. Николай скача в морето за четвърта година, но за първи път хваща кръста. На кея в квартал „Свети Георги” надпреварата беше между седем смели мъже, а пръв Светия кръст извади 18-годишният Теодор Михнев. Той е  ученик в ПГТ “Алеко Константинов” гр. Поморие и за първи път участва в надпреварата за богоявленския кръст.

В гр. Ахелой мераклиите да спасят хвърления от отец Божидар кръст също бяха седем. Най-бърз сред тях беше Тодор Илиев, на 24 години от гр. Ахелой, който вади кръста от ледените води за четвърта поредна година.

Въпреки ветровитото време в днешния празничен ден, стотици поморийци и гости на града придружиха традиционните литийните шествия от храмовете в Поморие и Ахелой, където бяха отслужени празнични литургии,  до морския бряг.

Кметът на община Поморие Иван Алексиев награди за смелостта всички участници, скочили в студените води на януарското море, с парични и предметни награди. Народният представител Ася Пеева, заместник-кметовете Янчо Илиев и Кунчо Гайдов, председателят на Общински съвет-Поморие Адам Адамов и кметът на Ахелой Иван Георгиев също поздравиха смелчаците.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Предприемач дари дезинфекционни препарати на Община Поморие
Поморие официално въведе първите финансови облекчения за жителите на общината
На Благовещение:17 хил. лева постъпиха в сметката на МБАЛ Поморие
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.