Бургас
Община Бургас става работодател на 10 медицински сестри
TразмерT

Здравните работници ще обслужват по домовете над 300 пенсионери

- Кандидатите за позицията са и акушерка, и фелдшер с поне 1 година стаж

- Правят нов конкурс за незаети пет позиции за домашен санитар

Петя ДОБРЕВА

 

Община Бургас става работодател на 10 медицински сестри, избрани с конкурс, който от администрацията проведоха през септември. Те ще бъдат назначени на трудов или граждански договор до 10-и октомври 2020 години в рамките на проект, който Общината спечели. Става въпрос за "Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на Община Бургас", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 година.

Целта е да бъдат обхванати над 300 жители на общината, които са с увреждания и възрастни хора над 65 години, които нямат възможност да се обслужват сами. Съобразно индивидуалните нужди на всеки, ще бъде изготвен график, по който всички специалисти, в това число и медицинските работници, ще посещават домовете, за поставяне на инжекции, смяна на превръзки, измерване на кръвна захар, рехабилитация и др.

Новата социална услуга ще допринесе за подобряване  качеството и разширяване диапазона от предоставени услуги в домашна среда на територията на Община Бургас, за повишаване на здравния статус на възрастните, които не могат сами да се грижат за себе си, както и хора с увреждания или скоро изписани от болнично заведение след тежко заболяване или интервенция. Услугата ще е от голямо значение и за самотните хора, които живеят както в града, така и в отдалечените квартали на града.

Освен медицинските сестри, по проекта ще бъдат наети и един психолог, двама рехабилитатори, 15 домашни санитари. Общият брой на обявените места е 28. "Незаети са 5 позиции за санитари. Това налага обявяването на нов конкурс, за да бъдат запълнени и тези бройки", обясниха от Домашния социален патронаж.

Всички останали места са заети.

Освен медицински сестри, за позицията документи са можели да подават и акушерки и фелдшери с професионален стаж поне 1 година.

Основната тежест по проекта ще падне върху медицинските сестри. Те трябва да планират и организират дейността си и адекватно и бързо да решат проблем, ако се сблъскат с такъв по време на визитите в домовете на възрастните хора. От тях се изисква да измерват кръвно налягане, пулс и температура, да могат да извършват здравни услуги и манипулации, съгласно утвърдената от Министерство на здравеопазването "Методика за предоставяне на патронажни грижи по домовете за възрастни хора и хора с увреждания".

В екипа, който ще посещава домовете на ползвателите на социалната услуга, има и психолог. Неговата роля е да извършва психологически консултации на потребителите, получаващи интегрирани здравно-социални услуги.

При нужда потребителите ще ползват и рехабилитатор. Той извършва процедури, масажи и различни видове манипулации и изготвя индивидуални комплекси с упражнения за провеждане в домашна среда, както и ще информира и обсъжда с роднините на възрастните дейностите и състоянието на техните близки.

По проекта най-голяма е бройката на санитарите - 15 души. Те ще посещават по предварително изготвен график домовете на възрастните и ще се грижат за хигиенно-битови им нужди, като пазаруване, поддържане на чистотата в жилищните помещения, помощ при поддържане на личната хигиена, придружаване извън дома, извършване на административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на потребителя и др.

За позицията на домашен санитар изискванията са били - основно образование, професионалният опит в социална или здравна сфера е предимство, а най-важното е било желание, готовност и мотивация за работа с лица от целевите групи - хора с увреждания и хора над 65 години с ограничения или в невъзможност за самообслужване.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургас се включва в платформа за връщане на българи от чужбина
Димитър Николов за казуса „Хеликон“: Теренът и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях
Контрольорка държа за заложници пътници в автобус рано сутринта
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.