Спорт
Нова Наредба предвижда справедливо финансиране на спортните събития в Бургас
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Изцяло нова Наредба за финансирането на спортните събития е изготвила ресорната комисия по спорт към Общински съвет – Бургас. Председателят й Йордан Георгиев от БСП обясни по време на заседанието на комисията по туризъм, че идеята е продиктувана от това, че има страшно много писма за финансирането на различни спортни мероприятия.

„Това бяха писма към световни федерации, по-конкретно за провеждане на Световни първенства по гмуркане, акробатика, хандбал. Размерът  е около 60-70 хиляди лева, които Община Бургас трябва да даде. Това надвишаваше допустимия праг по старата наредба. Така, че това беше поводът да започнем и решихме не само да променим старата, а да изготвим нова върху положителните неща от предишната като добавяме и някои нови неща, така че да бъде облекчена работата на спортните клубове и на администрацията“, обясни той.

Георгиев добави и че само на територията на Община Бургас има регистрирани над 120 спортни клуба, като всеки от тях искал да провежда спортни мероприятия. Някои дори и по три-четири.

„По старата Наредба нямаме никакви ограничения. Община Бургас няма силата да спонсорира 300-400 мероприятия от спортния календар. Сега с новата Наредба слагаме ограничение до 2 събития на клуб, като едното евентуално може да бъде финансирано, а другото да получи само логистична подкрепа от наша страна. Важно е да се отбележи, че новата Наредба се отнася само до бургаски клубове. Нашата община е една от малкото, която финансира доста голям спортен календар. Старата Наредба даваше възможност и на спортни клубове, които не организират дейност на територията на Общината и не са регистрирани тук, да искат финансиране. Един спортен клуб „Бегач“ от София например е заявил 6 мероприятия“, посочи още Георгиев.

Председателят на спортната комисия каза, че новата Наредба е обвързана и със Закона за физическото възпитание и спорт.

„В момента тече един процес на пререгистрация на федерациите и клубовете. Затова ние искаме изрично и клубът да е регистриран в спортната федерация. Имаме наблюдения, че заради някакви възможности за субсидиране клубовете почнаха да се множат. Примерно акробатиката има четири клуба. От един клуб-майка станаха четири. Покрай скарвания между треньори се разделя един клуба на два-три“, заяви той.

В промените се предвижда и по-сериозен мониторинг и контрол.

„Тъй като общинска администрация може да проверява по законосъобразност, но по целесъобразност е Общинския съвет, се опитахме да сложим обективни критерии, на които общинските съветници от спортната комисия, посещавайки спортните мероприятия, да дадат една оценка дали събитието е изпълнило своите цели и дали има смисъл да се провежда. Това е за да може в края на годишния период, когато почнат да се заявяват за следващата година да имаме оценка и да кажем кое ще се финансира и кое не“, посочи Георгиев.

В бъдеще се предвиждат и други промени, които сега не влизат в новия документ. Например, когато Община Бургас е съорганизатор, или е оказала логистична подкрепа на даден спортен клуб в Бургас, който организира спортно събитие, то всички клубове от този спорт да участват, за да не изгубят субсидията си. По този начин според Георгиев ще се решат проблеми с дребни дразги и откровена омраза между различни клубове, от което най-вече страдат децата.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Борци на Руен се завърнаха с медали от Сливен
Атанас Божилов ще защитава днес световна титла
Черноморец започва днес атаката за Втора лига
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.