Крими
Нончев и Пазвантов могат да се разминат само с глоба за разрушената дюна
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Иван Нончев и Манол Пазвантов, обвинени в разрушаването на дюна в местност „Смокините“, може да се разминат само с глоба. Това стана ясно от първото заседание на делото, което тръгна в съда по същество.

Случаят стана известен в началото на годината, след което последваха редици скандали по цялото Черноморие. Тогава Иван Нончев наел Манол Пазвантов и още един младеж от село Равадиново да заличат дюната, защото му пречела на гледката. Земята е собственост на Нончев, но дюнните образования са изключителна държавна собственост.

За да се стигне до там обаче двамата обвиняеми да се разминат евентуално само с глоби се стигна след доста престрелки между адвокати и прокуратура, а съдия Катя Господинова бе оставена без възможност да разгледа делото по друг начин освен по чл.78а. Той касае освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Сиреч – глоба.

Господинова държеше да поясни, че искането на двамата адвокати Станко Кралев и Христо Куцаров за разглеждане на делото по този ред е основателно. Тя обясни, че Нончев и Пазвантов са с чисто съдебно минало, престъплението, в което са обвинени по закон се приема за леко – т.е. с наказание до 3 години затвор и глоба от 2 до 10 хиляди лева. Най-важното обаче, което позволява разглеждането на делото по този начин е, че Прокуратурата в лицето на прокурор Ангел Георгиев не е посочила имуществени вреди в обвинителния акт. Т.е. ако в обвинителния акт имаше посочена имуществена вреда, то нямаше да има възможност сега двамата обвиняеми да търсят освобождаване от наказателна отговорност.

От Прокуратурата отказаха да коментират защо няма посочена имуществена вреда, но специалисти твърдят, че нямало и как да бъде посочена в дадения случай, тъй като ставало въпрос за дюна.

До решение все пак в това заседание не се стигна, тъй като съдия Катя Господинова даде възможност на страните да обжалват решения. Защитата например твърдеше, че е нарушено правото на защита на клиентите им, защото в обвинителния акт имало неясноти. Съдия Господинова обясни на двамата адвокати, че има седем-дневен срок, в който могат да обжалват това пред Апелативен съд – Бургас. В зависимост от неговото решение, делото ще продължи или ще бъде върнато за доразследване на Прокуратурата.

В разпоредителното заседание бе отхвърлен и иск на Министерство на регионалното развитие и благоустройство.  С него те искаха да бъдат конституирани като ищци и търсеха обезщетение от двамата в размер на 200 000 лева от общо нанесени щети за 1 милион лева. Съдия Господинова обаче прие да не приобщава тоз иск към делото, тъй като доказването му ще изиска назначаването на допълнителни експертизи, които значително ще забавят бързото решаване на делото.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Окръжен съд - Бургас с подробни мотиви за прекратяване на делото за разрушената дюна
Атанас от Карнобат, който прегази братовчедка си на сватба, иска по-лека присъда
Жена падна в автобус, други две бяха блъснати докато пресичат
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.