Местни избори - 2019
„Ние, Гражданите“: Бургас може да има леко метро
TразмерT

Имат амбиция да са втора политическа сила

 

Георги РУСИНОВ

 

Бургас може да има метро. Това заяви кандидатът за общински съветник Ангел Божидаров по време на откриването на кампанията на единствената местна коалиция „Ние, Гражданите“. Според Божидаров това може да се случи като от Меден рудник до ЖП гарата линията е надземна, за да се преодолее денивелацията на най-големия бургаски комплекс. От там нататък линията ще продължава под земята някъде около района на улица „Сан Стефано“, а от там ще се разделя на две – една за „Славейков“ и една за „Изгрев“.

„Това не е идея от сега, а още отпреди осем години. Тогава обаче бяха изтъкнати причини защо не може да стане така, че да има метро в Бургас – денивелацията на Меден рудник, подземните води и това, че сме малък град. С тази наша идея обаче, спокойно може да се реализира подобен проект. Новият програмен прозорец на европейските програми ще акцентира върху транспорт и иновации. Смятаме, че с подобен проект можем да спечелим финансиране от Европа“, обясни Божидаров.

Според разчети на специалисти един километър линия ще излезе  10 милиона евро. Като се вземе предвид, че по новата програма финансирането ще е 70% евро средства и 30% съфинансиране, то за около 20 километра линия, колкото е необходима, общината ще трябва да отдели около 60 милиона евро. По думите на Божидаров това дори ще излезе по-евтино от интегрирания градски транспорт, а парите ще могат да се отделят година за година, тъй като строителството става по-бавно.

„Спокойно мога да ви кажа, че Бургас ще има метро. Още със започването на мандата ще искаме подкрепата на всички политически сили, ще инициираме и кръгла маса, където всеки да може да каже мнението си“, добави още Божидаров. Проектът според него трябва да е готов до есента на 2020-а, за да може да кандидатстват с него при откриването на новия програмен период през 2021-а.

Други важни акценти в програмата на „Ние, Гражданите“ ще са създаване на неделен пазар, на който хората ще могат да предлагат собствените си продукции. Големи търговци няма да бъдат допускани. Втори етаж на паркинга на Трета поликлиника е сред другите идеи, които от „Ние, Гражданите“ са разработили в програмата си. Според Божидаров той в момента е пълен и още в началото на новия мандат съветниците ще внесат такава докладна. Темата с паркингите е важна в програмата на местната коалиция, като ще наблегнат на създаването на повече такива във всички квартали и комплекси. Строежът на нов стадион според тях е наложим и са против отчуждаването на сегашните. „Ние, Гражданите“ смятат, че трябва да има и статуя на символа на града – Свети Николай Чудотворец, която да се намира в Морската градина. Ангел Божидаров посочи, че ще се борят и за отпадането на разширената част на „синята зона“ в града.

Листата на „Ние, Гражданите“ е много пъстра – в нея влизат академици и професори, журналисти, спортисти, видни бургазлии.

Водачът на листата Бенчо Бенчев обясни, че „Ние, Гражданите“ представлява една уникална коалиция, защото е съставена само от местни партии. Така нямало да се съобразяват с нареждания от София, а ще работят и слушат само бургаските граждани.

„Желанието ни е да сме втора политическа сила. При нас са много интересни хора“, добави Бенчев.

Кандидатът за кмет на коалицията адвокат Теодор Шейков благодари за доверието към него за издигането на кандидатурата му. Това станало след като представил пред част от кандидатите в нея визията си за града. Той разказа и какво го е амбицирало.

„Сега действащ политик, по време на едно от студентските партита в консулството ни в Париж ни каза директно: „Момчета и момичета, не се връщайте, в България е зле“. Аз не можех да повярвам. Върнах се тук, където известно време работих „про боно“ като част от една кампания и видях с очите си колко проблеми наистина съпътстват хората у нас. Затова се амбицирах. Напоследък стана модерно да се плюят политическите опоненти. Ние смятаме да водим една позитивна кампания и ще работим с всички, които имат за цел доброто на града“, каза кандидат-кмета.

Той обясни, че във визията си вижда Бургас като „умен град“ – единство от умни решения, технологии, политици и граждани. Визията му е за по-зелен град, със силна икономика и по-приобщени квартали.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ето и точните резултати от снощните балотажи
ГЕРБ взе и Китен
Село Дебелт ще има нов кмет
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.