Несебър
Несебър отбеляза 60-ата годишнина като община
TразмерT

 В сградата на старото кметство бе отбелязана 60-ата годишнина от учредяването на Община Несебър като самостоятелна административна единица в рамките на Р България.

 На тържественото събитие присъстваха кметът  Николай Димитров, заслужили  граждани и бивши административни кадри, допринесли за развитието на Община Несебър.

Учредяването на новата община е следствие от указ на Президиума на Народното събрание на НРБ № 29 от 23  януари 1959 г., с което Несебър престава да бъде част от Поморийска околия. Усилената подготовка за  отделянето започва в края на 1958 г. Учредителната сесия на Градския  общински народен съвет-Несебър се  състои на 10 април 1959.                                                                              Двадесет години по-късно,  с уедряването на Община Несебър, в нея влиза  Обзор с всичките си съставни селища.

Честването откри Златин Чаушев началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, който приветства присъстващите и благодари на всички за усърдието, грижата и амбициите да превърнат Несебър в един от най-уредените градове на България.

Думата бе предоставена на кмета на общината  Николай Димитров.

В своето слово той проследи накратко историческите подробности по учредяването на Несебър като нова административна единица. Подчертана бе упоритата дейност  на поколения граждани, които чрез своето усърдие и воля поставиха основите на съвременния Несебър. През годините общината постигна много успехи  и признание и това се дължи на последователната политика на поколенческа и административна приемственост, чрез която се осъществяват и надграждат  най-значимите за развитието на общността  проекти.

Така вече 60 години  Несебър се развива и превръща в една от най- представителните общини на България .

Тя се радва на завиден прираст на населението. Общинското ръководство разгръща  политики в сферата на социалните услуги, образованието, грижата за младите семейства и възрастните жители паралелно с инфраструктурни и културни  проекти.

Всичко това прави  Несебър една от най-модерните и отговарящи на  европейските изисквания и стандарти  общини.

В чест на юбилейната годишнина бяха наградени заслужили с активния си принос в развитието на общината културни, просветни, стопански и административни дейци: Васил Киров, Александър Димитров, Добрина Новоселска, Златин Чаушев, Димитър Чаталбашев, Миглена Щерионова,  Стоян Христозов, Кирил Коршутов, Стайко Гургов, Яни Николов и Максим Момчилов.                                       Слово произнесе  доайена на несебърските кметове Васил Киров, който е и  непосредствен участник в първото заседание за учредяване на голямата несебърска община, проведено на 8  април 1959.

Всички получили почетни грамоти и плакети благодариха за високата чест.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Кметът на Обзор поздрави хората на духа
За Деня на детето отварят градините в Несебър
Хранителни пакети по европейска програма раздава БЧК - Несебър
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.