Айтос
Непалски духовен водач отправя молитва за целия български народ
TразмерT

Причината – дарение на сондаж от айтоското село Тополица

 

Георги РУСИНОВ

 

Непалски духовен водач отправя молитва за целия български народ, научи „Черноморски фар“. Ще се зачудите каква е връзката между Непал и България. Отговорът е – едно китно айтоско селце – Тополица. Преди време местните жители са събрали 1400 лева, с които е закупен сондаж за непалско селище на границата с Индия. В него местните изпитват огромни затруднения с осигуряването на питейна вода. Е, благодарение на тополчани, те вече нямат този проблем.

Мюмюн Халил от селото разказа пред „Черноморски фар“, че идеята им се родила след като разбрали, че Главното мюфтийство има такава кампания, в която се събират пари в помощ на държави по целия свят, където има проблем с водата. Със средствата, отряд от доброволци реализира сондажите.

„Сега събираме за Африка. В Чад примерно имат голям проблем с водата, нямат питейна. Събрали сме почти 1000 лева за там. Около 4000 лева са необходими. За Непал бяха необходими 1400 лева. Въпросът беше да съберем пари за първия, защото имаше известна доза недоверие. Сега вече като се случиха нещата, хората по-така откликват. Само от селото хора събираме пари“, обяснява младежът.

Запитан защо все пак хората в село се решават да помогнат на абсолютно непознати, Мюмюн отговаря: „Това е в културата ни. Ние винаги трябва да оставим нещо след себе си – чешма, мост, нещо, което да остане след смъртта ти. От човешка гледна точка гледаме да помагаме, защото Непал не е мюсюлманска държава. Като научихме, че хората нямат вода се амбицирахме да помогнем. То, както казах, е и от самата култура. Ние сме си родопчани и обичаме да помагаме. Трябва да сме състрадателни към кучета и котки без вода, а какво остава за хора. Водата е в основата на всичко, ако я няма водата, няма живот“.

Мюмюн обясни още, че в самото начало са искали да помогнат за Африка, но събраните средства им стигали за Непал. Не, че съжаляват, де. Сега са сигурни, че ще съберат 4-те хиляди, нужни за Черния континент.

„Много добра организация се получи. Обратната връзка пък, когато ни изпратиха снимки и видеоклип – как водата тръгва и хората се радват, неописуемо е. Ще продължим със сигурност да помагаме. Най-важното за нас е, че на табелата има името на Тополица и българския флаг. Можем да се гордеем, че сме дали нещо на света“, добавя той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Васил Едрев: Нека стартираме заедно кампанията „Купи и дари“ във всеки магазин
Кадрови проблем в Айтос, трима напускат болницата
Айтозлия оглавява новия Национален експертен щаб за коронавируса
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.