Любопитно
Над 60 тату-ателиета открити за Лято `2019
TразмерT

Риск за до 70 нежелани реакции крие рисуването върху кожата –

най-често заради микробиологично замърсяване, вредни вещества в продуктите или съмнителни хигиенни условия

 

Ина ПЕТРОВА
 

            Тату-манията, която се развихря на пълни обороти през лятото, освен да ни направи оригинални и атрактивни, може да ни докара до 70 нежелани реакции, предупреждават дерматолозите. И ако преди години рисковете са били свързани със заразяване заради недобра хигиена при манипулациите, съвременните предизвикателства са от съвсем друг характер. Ранните нежелани реакции обикновено са безобидни и са свързани с инфекции, хематоми и алергия на самото място на убождането. Но някои последици се проявяват месеци по-късно и са доста тежки, като грануломи и дори рак.  Как се развива тази дейност по морето и какъв е контролът, така че да се чувстваме спокойни, ако решим да си правим тату, това се опитахме да разберем от отговорните институции.

         В нашата област в момента има 82 регистрирани ателиета за татуировки. Толкова присъстват в регистъра, който се поддържа от Регионалната здравна инспекция в Бургас. Бройката обаче драстично спада през зимата, когато три четвърти от тях хлопват кепенци. Това са временни обекти, отворени по курортите специално и само за летния сезон. Всъщност цифрите говорят съвсем категорично – само 14 са студиата в град Бургас, които работят целогодишно.  57 се пръкват на територията на община Несебър, от които 48 в Слънчев бряг.

         Съгласно Закона за здравето всеки, който открие такъв обект е длъжен да уведоми за това Регионалната здравна инспекция не по-късно от деня на започване на дейността, като посочи адреса, видовете дейности, които се извършват в него, както и името и постоянния адрес на лицето, което упражнява дейността. „След извършване на физическа проверка в обекта, при която се проверяват документите, свързани с дейността, осъществявана в обекта, и при условие, че същият отговаря на здравните и хигиенните изисквания, се извършва вписване в Регистъра на обектите с обществено предназначение“, информира д-р Арман Кацахян, началник-отдел “Държавен здравен контрол“ в РЗИ. На място се проверява какво е хигиенното състояние на обекта, на проверка подлежат и нормативни документи, свързани с използваните в обекта продукти като мастила за татуировки (бои), бижута, които се поставят върху човешкото тяло (при пиърсинг), почистващи и дезинфекционни средства, козметични продукти и други.

         „Предвид метода за татуиране и за осигуряване на безопасност при работа и ограничаване на риска от заразяване с инфекции, предавани по кръвен път, се изисква използването на еднократни игли. Собственикът на фирмата, извършваща дейността в студиото, има задължения правилно да събира и съхранява опасните отпадъци от работата в обекта и да ги предава за третиране чрез лицензирани фирми, за което се изисква представяне на договор и други документи, съгласно Закона за управление на отпадъците“, коментира още д-р Кацахян. За дезинфекция в обекта трябва да се използват биоциди с издадено Разрешение за пускане на пазара от Министерство на здравеопазването и отговарящи на изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси и еврорегламент относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди.

         Въпреки всички тези мерки рискове съществуват, защото от там нататък отговорност на татуиста е да купува и използва качествени и безопасни бои и материали.  Дерматолози отбелязват, че дори къната, която повечето смятаме за безвредна, може да се окаже рискова. Избралите да им нарисуват картинка с черна къна са по-уязвими, заради вещество в нея, което дава силна алергия. Малко по-безопасна е червената къна, казват експерти. Този вид татуси у нас се правят предимно по морето. Те са с временен характер и много по-лесно после се заличават. Но често хората решават да си махат и трайни татуировки, което се оказва скъпо удоволствие. Подлъгани, че те лесно се свалят с лазер, бързат да се изрисуват по морето. Разходите после за премахването на татусите обаче са до 20 пъти по-високи, отколкото за поставянето им, свидетелстват запознати. Често са нужни над 10 процедури, за да се заличи дадена рисунка. Процедурата се оскъпява, ако пациентът е с гранулом, защото тогава първо се подлага на лечение с кортикостероиди, а чак след това влиза в действие лазерът, който чисти боята.

         Запознати разказват, че в САЩ се предлагат специални бои, чието качество е много добро за имплантация в кожата, а резултатът е абсолютно автентична татуировка, която по нищо не се различава от обичайните у нас. В  същото време те могат само с една лазерна процедура да се заличат. Една фирма в света произвеждала тази боя,  но у нас татуси с нея не се правели.

         И нека не забравяме - татуировките може да представляват риск за човешкото здраве в резултат на микробиологично замърсяване, наличие на вредни вещества в самите продукти или татуиране при съмнителни хигиенни условия. Затова от РЗИ-Бургас декларират, че стриктно следят дали се спазват изискванията за хигиена и дезинфекция при самия процес на татуиране, както и проследява съответствието и безопасността за употреба на продуктите за татуиране в ателиетата за татуировки, разположени на територията на Бургаска област. През този летен сезон са извършени 10 проверки, при които не са констатирани нарушения и няма съставени актове и предписания. Работи се по сигнал за неспазване на здравните и хигиенни изисквания в ателие за татуировки на територията на община Несебър, препратен от Здравното министерство до РЗИ - Бургас. Към момента проверката още не е приключила.

 

 

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Цъфнала слива докара пролетта в Меден рудник
Съвременната Баба Марта: Правенето на мартеници е терапия
Днес е Месни заговезни, от утре се пости
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.