Крими
На втора инстанция: Убиец на велосипедист иска оправдателна присъда
TразмерT

 

Владимир Колев е със 17-годишна присъда за това, че прегази Евелин Дуков до смърт

Разпитаха вещи лица онлайн

 

 Георги РУСИНОВ

 

Осъденият за убийството на велосипедиста Евелин Дуков – Владимир Колев обжалва наложената му 17-годишна присъда от Окръжен съд – Бургас. Пред Апелативния в града двете страни по делото отново се изправиха едни срещу други. В залата за пореден път бяха и близките и роднините на 33-годишния велосипедист. Самият Колев обаче се покри от тях, както и от журналистите, като пристигна по-рано в съда.

Случаят е от 3 декември 2017-а. Тогава посред бял ден Колев се метнал мъртвопиян в автомобила си „Опел“, като малко по-късно помете Евелин на улица „Трети март“ в Приморско. Тогава Колев шофира с висока скорост, а след удара дори не спря да помогне на младия мъж и избяга от местопрестъплението. По-късно бе заловен, а дрегерът показа 2.7 промила алкохол в кръвта на софиянеца. По време на цялото дело Колев твърдеше, че не той е шофирал автомобила – нещо, което продължи да поддържа като защитна теза и пред Апелативния съд.

Адвокатът му Радостин Пенев обясни в залата, че това е напълно възможно тъй като колата не се заключвала и се палела само с бутон, а не с ключ. Пенев поиска дори да се извърши авто-техническа експертиза, която да докаже това. Прокурор Йовита Григорова и адвокатите на частните обвинители протестираха срещу това, а съдебният състав се съгласи с доводите им и не допусна назначаването на такава експертиза. Григорова поиска да разпита Колев преди да бъдат изслушани показания на две от вещите лица. Софиянецът обаче се възползва от правото си да не говори.

Така заседанието премина директно към разпитите на две от вещите лица онлайн. Дамите изготвили физико-химическата експертиза, с която са сравнявани стъклата от автомобила и тези намерени по дрехите на Колев бяха разпитани онлайн, докато са в София. По темата със стъклата двете страни се заеха сериозно. Оказа се, че адвокатът на Колев смята, че по резултатите от експертизата, които показвали, че микрочастиците стъкълца по дрехите на клиента му не били същия състав като автомобилното стъкло то това означавало, че той е невинен. Така според тях се доказва и твърдението, че не Колев е управлявал.

Прокурор Григорова и адвокатите на частното обвинение обаче подложиха на сериозен разпит вещите лица, чиято експертиза на моменти бе разколебана. Според тях е възможно чрез тониране да се промени химичният състав на стъклото, което да дава тези резултати, до които експертите са стигнали. Двете експертки обясниха, че не са сравнявали и един с друг четирите вида микрочастици стъкълца, които са им изпратени. По-скоро те ги сравнявали единствено с предното и страничното на „Опел“-а на Владимир. Държавният обвинител дори поиска да бъдат разпитани като свидетели експертите и поименните лица, които са прибирали стъклата, за да внесат повече яснота.

Съдебният състав обаче отхвърли това искане, защото нямало да може да се направи това сравнение, което искат, тъй като дрехите на Колев не са били прибрани някъде, където да се гарантира, че е нямало достъп до тях.

След като бяха разпитани вещите лица се стигна и до пледоариите. От прокуратурата и частното обвинение поискаха потвърждаване на първоинстанционната присъда от 17 години затвор. Адвокат Радостин Пенев пък смело поиска за защитника си отмяна на присъдата, или връщане делото на Окръжен съд – Бургас, където да бъде разгледано от друг състав. В личната си защита и последна дума подсъдимият Колев категорично отрече да е управлявал автомобила по време на тежкия пътен инцидент.

Съдебният състав от Апелативен съд – Бургас ще се произнесе с решение до месец. Мярката на софиянецът е „домашен арест“ и ще се следи от органите на СДВР.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разбиха нарколаборатория в средецко село
Делото за убийството на Мастара приключи с оправдателни присъди
Пияни зад волана масово се разминават с условни присъди
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.