Созопол
Мощите на свети Йоан Кръстител вече са в храма „Св.св. Кирил и Методий” в Созопол
TразмерT

На 6 май тържествено и в присъствието на стотици граждани и гости на Созопол бяха пренесени мощите на свети Йоан Кръстител от храма „Св. Георги Победоносец“ в храма „Св. св. Кирил и Методий”. Ритуалът по пренасяне на мощите на светеца, които бяха намерени през 2010 година на остров Св. Иван, се извършва винаги в навечерието на храмовия празник на храма Св. св. Кирил и Методий”.

С литийно шествие от храм „Св. Георги Победоносец”, предвождано от отец Димитър, който носеше ковчежето с  мощите на светеца, премина по централната улица на града и бяха посрещнати с камбанен звън в църквата „Св. св. Кирил и Методий”. Отец Димитър положи ковчежето с мощите в специално направена витрина и благослови всички присъстващи в храма, като пожела още много гости на града да се докоснат до чудото на мощите на Св. Йоан Кръстител и да повярват в тяхната благодат.

Близо час продължи поклонението пред мощите на присъстващите на святото събитие. Църквата „Св. св. Кирил и Методий” отваря врати и ще посреща поклонници цяло лято без почивен ден.

Много са паметните събития от новата ни история. Към тях можем да добавим и откриването на 28 юли 2010 на реликварий със свети мощи на свети Йоан Предтеча и Кръстител в патриаршеската базилика от V век „Св. Йоан Предтеча“ на остров „Св. Иван“ (Созопол). То развълнува християнския свят и продължава да привлича всяка година в Созопол хиляди вярващи.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Катето Евро в подкрепа на туризма в Созопол
Ударно почистват Созопол от препълнени с боклук контейнери
Без шумов терор това лято в Созопол,градът става тих курорт
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.