Созопол
Млади кулинари почерпиха с „Френската пица“ и „Тарт фламбе“
TразмерT

Децата и младежите от ЦНСТДМУ - Атия  демонстрираха своите кулинарни умения и почерпиха с майсторски приготвените от тях с помощта на екипа на рeсторант „Жоан“ жители и гости на Созопол.

Кулинарните си умения те развиват по  проект „Ще се справя”, в дейност „Храната-моя път за развитие и самостоятелен живот” ,  демострацията се състоя в ресторант „Жоан“ по покана на екипа на „Созопол Журнал“, където  презентираха с майсторите готвачи и сервитьори новото кулинарно изкушение „Френска пица“.

Събитието бе споделено от представител на отдел „Европроекти“ на Община Созопол, екипите на Сдружение „Равновесие“ и  на къщата в Атия.

Децата и младежите от Атия като  любители кулинари изучават почти година технологията на приготвяне на храна. След беседа и среща с професионалисти научиха основните акценти от технологията на приготвяне на „Френската пица“, създадена в областта Елзас, като храна за бедните и  утвърдила се като изделие във всеки популярен  ресторант. Представиха на созополската общественост и гостите на морския град възможността за съчетаване на различните традиции: от Италия - родината на пицата; Франция - изкуството на модернизма в готварството и България - вкусните тестени изделия, с уменията на талантливи готвачи. Именно в кухнята от едни и същи основни продукти, с различни техники и подправки от единството на различията се творят чудеса, с добронамереност и любов. Така се получават вкусни и предпочитани от клиентите здравословни кулинарни изделия.

Децата представиха новия продукт с фино тесто, крем фреш и сметана, карамелизиран лук и бекон, наричан още „Тарт фламбе“, изпечен за кратко в гореща пещ.

Младите кулинари бяха ентусиазирани, усмихнати и уверени, защото  могат да месят и  познават основните дейности в кухнята. Общуваха свободно, облечени в красиви униформи: децата готвачи подготвиха дегустационните порции, а децата сервитьори сервираха и отсервираха.

След презентацията, всички заедно обядваха от изключителната пица и се разхладиха в горещия ден с френски сокове от мента, боровинка и ягода.

Изкушението „Френска пица“ зарадва всички, погали сетивата за истинско морско кулинарно приключение.

Така, чрез храната в професионална, доверителна връзка с приятели, децата и младежите се учат, че различията  мотивират за взаимно опознаване и  са възможност за  професионално и личностно развитие.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Поставят паметна плоча за Дървото на мира в Созопол
Промени по сметопочистването в Созопол за повече чистота
Катето Евро в подкрепа на туризма в Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.