Любопитно
Млад педагог обучава шампиони в Славейковото училище
TразмерT

Георги Стоянов предава любовта си към спорта на децата

Те му се отплащат с медали и първи места

 

Георги РУСИНОВ

 

Много критики отнасят днешните учители. Не били сериозни, подготвени, нямали отношение към децата и т.н. Друг е въпросът с очакванията на родителите, но това е друга тема. Георги Стоянов е един от младите бургаски учители. Него винаги го е влечал спортът. От ранна детска възраст забива кошове и вкарва тройки по училищните баскетболни игрища. Георги впоследствие завършва „Педагогика на физическото възпитание“ във Велико Търново. Взимайки дипломата, той започва работа в ОУ „Петко Рачев Славейков“ в Бургас като учител по физическо. До момента младият бургазлия смело разбива стереотипите за физкултурниците – той е отговорен, учи децата на дисциплина и възпитава у тях нещото, което после в живота ни прави победители, а именно нуждата от победа.

„Да си кажа честно, това съм завършил и винаги спортът ме е влечал, затова реших да уча и другите. Бих казал, че това е призвание, не всеки може да бъде учител. В училище например винаги съм тренирал волейбол, но баскетболът беше моята любов, по него бях най-запален. Реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Винаги съм желал да покажа най-доброто от себе си, независимо какъв е спортът. Точно това, тази състезателност, тази нужда да се доказвам, ме дръпна да се занимавам с деца и да ги мотивирам да спортуват“, споделя той.

Във времена обаче когато технологиите взимат връх дори и в ежедневното ни общуване, не остава много време за спорт. Малко са децата пред блоковете, които играят на мижанка, стражар и апаши и други детски игри, в които бягахме докато останем без въздух и се прибирахме вир вода вкъщи. Днес тази картинка е заменена от деца пред блоковете, но с таблети и телефони в ръцете, „спортуващи“ дигитално – я някой мач, я нещо друго, но развиват мускули само на пръстите.

„Вярно е, че днешните технологии им отнемат това, но според мен, ако детето покаже желание и ти му покажеш любовта към дадения спорт и успееш да го мотивираш, то само ще поиска да се запише, да иска да го тренира този спорт и да го развива. Така е поне при по-големите. При по-малките всичко им е интересно, което е свързано със спорта. Голяма роля, разбира се, играят и родителите. Колкото и да мотивирам децата, ако родителите нямат необходимото време или средства да ги запишат на тези спортове, не става“, обяснява младият учител.

Георги казва, че по принцип, на доста неща той и колегите му физкултурници учат децата, насочват ги към това, в което са най-добри, гледат каква техника имат и къде могат да покажат добри резултати. Възприема всеки един клас като отбор, а той влиза в ролята на техния треньор. Именно от училищните скамейки тръгват най-успелите ни спортисти. Или поне тръгваха в миналото. И сега има, но бройката далеч не е впечатляваща като през 80-те например. Така Георги вярва, че поне в рамките на неговия час успява да изтръгне таблетите и телефоните от ръцете им.

„Аз съм предупредил всички, че телефоните нямат място в часа по физическо“, с усмивка пояснява той.

Така обаче шампионите се раждат. Само за кратко време отбори, водени от него и колегата му, стават първи в Бургас по хандбал и баскетбол. Другия месец играят вече на областно ниво, където също очакват добри резултати. Във волейбола завършват втори с момчетата и трети с момичетата. Георги казва, че откакто работи в училището, толкова много трофеи за кратко време не са печелени.

Самият той разказа, че е израснал с мечтата да стане професионален баскетболист.

„Всеки спортист има мечта да се занимава и да успее да стане професионален играч в голям отбор, дали ще бъде в нашата държава, или чужда. По мое време бях запален по Националната баскетболна асоциация (НБА). Винаги съм си мечтал да играя в някой от отборите сред най-големите и велики играчи от цял свят“, разпалено разказва Георги.

Споменавайки страстта му към НБА, стигаме и до Кобе Брайънт и трагичната му смърт наскоро.

„Мисля, че той беше един чудесен баща и спортист естествено. Пример за подражание. Тези дни отново гледах предаването от залата, където звездите се изказаха по негов адрес като Шакийл О‘Нийл, Майкъл Джордан, който дори се разплака и каза, че го е имал винаги за по-малкия си брат. Това е мотивацията на един спортист и упоритостта, която не всеки може да притежава. А той ги притежаваше тези качества. Чел съм много за него, но любовта си към играта я е показал и на другите. Това е най-важното. Вместо да отиде на клуб със съотборници, той отказва и остава да тренира в залата, защото му предстои мач и тренира неуморно. Наистина голяма трагедия!“, заявява като заявен баскетболен фен.

Георги като много от младите хора у нас, по някое време в живота си решава да се пробва в чужбина. Какво го кара да се върне обаче?

„Предимно на първо място бих казал семейството, на второ – приятелите. На трето – начинът на живот. В чужбина нямаш много свободно време. Има разлика от това да отидеш като турист и от това да заживееш и заработиш там. Да, получаваш много повече пари, но няма къде да ги харчиш, защото нямаш време, приятелите ти са далеч, семейството. В България може да не вадиш толкова много пари, но пък имаш повече свободно време, а за мен това е най-важното. Човек трябва да може да се наслаждава на живота“, обяснява младият учител.

Иначе излязъл навън от любопитство – да види начина на живот, какво е по-различното, как се справят хората, каква им е икономиката.

„Интересно ми беше да видя какво е да живееш само в чужбина и да трябва да разчиташ само на себе си“, уточнява той.

Персоната му придобива почти ренесансови черти когато споменава, че в училище освен физкултурник е и щатният фотограф, само дето не е на щат.

„Това ми доставя удоволствие и е едно от хобитата ми. Правя го с огромно удоволствие – снимането. Дали ще е мероприятие, откриването на учебната година, празненство, или някакъв друг повод, аз съм човекът с апарата и снимам за удоволствие“, споделя Георги.

Че има афинитет и към изкуствата не е изненада, тъй като вуйчо му е един от най-известните български фотографи, който в момента се подвизава в столицата – Константин Николов.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургазлия доставя продукти от магазина си до домовете на нуждаещи се
Любомир от Бургас е спокоен, че ще помага на семейството си от Германия
Какво ще бъде времето през уикенда?
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.