Любопитно
Милен Георгиев: Китай овладя положението с дисциплина и организираност
TразмерT

Милен Георгиев е добре познато име в българския футбол. Юноша е на „Нефтохимик, с който по-късно записва 10 години в професионалния футбол, като дебютира в мъжкия тим на 16 години. Автор е на първия гол за „шейховете” в „А" група. Печели два пъти Купата на професионалната лига и сребърните медали от първенството на България през 1997 година. Става шампион на Китай с „Гуоан". Играе още в гръцкия „Панионис", руския „Динамо" (Санкт Петербург) и белгийския „Лиерс". Има 2 мача за националния отбор на България. Без много шум се налага като един от водещите футболни агенти у нас, като основно работи на китайския пазар. Пред вестник „Черноморски фар” той разкри как пандемията от коронавируса се е отразила на бизнеса му не само в Китай, но и цяла Европа, какво споделят неговите приятели от най-многолюдната страна в света за ситуацията там, както и как преминава ежедневието му, спазвайки препоръките на здравните власти у нас, заради наложеното извънредно положение.

 

Интервю на Михаил КОЛЕВ

- Г-н Георгиев, както повечето хора във футболните среди знаят, Вие работите като мениджър много активно на китайския пазар. По какъв начин пандемията от коронавирус повлия на Вашата работа там?

- Да, това е истина, през последните няколко години направихме дузина трансфери в най-многолюдната страна в света. За съжаление този коварен вирус промени ситуацията не само в работата с Китай, но и по целия свят, не само моята, но и на всички хора...

- Поддържахте ли връзка с местните, когато беше пикът на смъртоносния вирус в Китай? Имаше ли паника сред тях?

- Чувам се с партньори и приятели. Притеснени са, но не и уплашени, организирани са, не са панирани, дават съвети, опитват да помогнат. И дано да е минал пикът, мое мнение е, че ще мине като се измисли антидот.

- Като човек, който често е посещавал Китай, как си обяснявате бързата реакция и намаляване на разпространението на вируса в страната, имайки предвид, че тя е най-многолюдната в света?

- В основата на овладяването от китайска страна е дисциплината и организацията, която включва отговорността и отношението към ближния, многовековната им култура като нация. Ние можем само да се поучим от тях, не само в тази ситуация. Пълен блокаж в държавата, крути мерки, те засега са спрели разпространението в страната, новите им случаи са по-скоро „вносни" от хората, които се прибират от другите краища на света. 14-дневна контролирана карантина на всички хора, които влизат в страната, без значение дали са носители, или не, и те не си стоят по домовете, а по хотели, където нямат никакъв физически контакт с други хора.

- Кога за последно бяхте там? Ще продължавате ли да работите с китайците и след спирането на заразата, независимо кога това ще се случи?

- За последно бях там преди няколко месеца, като се има предвид, че ние сме тясно специализирани в търсенето на играчи за този пазар, разбира се, че се надяваме всичко това да приключи по-скоро и да продължим с нашата работа в Китай, а и по света. Доколкото се чува, тяхната футболна лига може да стартира на 18 април, което е добър атестат за случващото се там. Ще отворят трансферния си прозорец само седмица по-рано и то само за вътрешна търговия, поради това че заразата плъзна точно преди края на маркета.

- Извън Китай коронавирусът успя ли да провали някои Ваши планове?

- В Европа вирусът дойде малко по-късно, когато трансферният прозорец вече беше приключил и от тази гледна точка не е провалил трансфери на мои агенти. Но ми се провалиха две важни пътувания до Португалия и Италия. Всичко се случи в последния момент, а и сега не знам как да планувам бъдещата работа с оглед на организацията на пътуванията. Колкото си мислим, че работата ни е важна, животът ни показва, че ние сме просто една малка частица от него.

- Наскоро от португалския гранд „Порто“ заявиха, че Крис Добрев, чийто мениджър сте Вие, няма да продължи да се подвизава при тях  – контузията му ли е основната причина той да не се наложи при „драконите“?

- Официално становище на „Порто” относно Крис няма, по-скоро е съчинение на ваши колеги. Нивото там е много високо, той е страхотен футболист и голям талант, прави му чест, че тръгна по трънливия път да пробие, времето ще покаже докъде ще стигне. Получи счупване на глезена точно в момент на най- добрата си форма, за съжаление трябваше да извърви пътя обратно през възстановяването, което отне време, а сега и тази ситуация с коронавируса... Той се прибра за квалификациите на U19 и ще остане да се готви в България, надяваме се по-кратко. Имам уверението на клуба, че той ще си получи шанса, после вече всичко си зависи от него.

- В момента как издържате без футбол – нито може да играете, както често го правите по принцип, нито пък да  гледате актуални двубои?

- Обичам да играя мачлета с приятели, това е едно от нещата, без които не мога. Това е най-добрият начин да изгоня напрежението и лошите мисли, зареждам се, въпреки физическата умора. Сега вкъщи ритаме с дъщерите ми, голям смях пада. Фактът, че няма да гледам мачове – честно казано, много не ми липсва, може би съм претоварил личния компютър от много гледане на срещи и играчи, но надали ще е за дълго.

- За съжаление и чаканото от всички фенове с голямо нетърпение Европейско първенство бе отложено за една година...

- Мисля, че е добре че се отложи, защото не се знае докога ще продължи пандемията и да се форсира календара и играчите, носи също голяма доза риск за здравето им.

- В настъпилата скука във футболните среди все по-модерно става т. нар. „жонглиране с тоалетна с хартия“. В него се включиха редица бургаски представители, както и имена като Мартин Петров, Стилян Петров и Димитър Бербатов. Бихте ли се включил и Вие  в това предизвикателство?

- Да, с удоволствие бих се включил, но за съжаление аз бях на опашката и за мен не остана тоалетна хартия (смее се).

- Вие лично, какви други идеи и съвети бихте дал на хората, за да разнообразят ежедневието си, докато стоят затворени в домовете си?

- Труден въпрос... Аз лично изгледах вече много филми, играем с децата на различни игри, сега остана да се науча да готвя, но силно се надявам да се справим със ситуацията в скоро време. Бъдете здрави, стойте си вкъщи и се пазете.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Бургаски ученици създадоха видео клип със съвети за предпазване от COVID-19
Наблюдавахме Супер Луната
Кметът Николов към медиците за празника им: Вие сте истинските герои! Поклон пред Вас!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.