Любопитно
Мерим с двоен аршин борбата с короната
TразмерT

Георги РУСИНОВ

 

Коронавирусът в България доведе до взимане на мерки за сигурност. На национално ниво бе обявено, че всякакви културни събития се отлагат неизвестно напред във времето. Голяма част от тях може би изобщо няма да се състоят. Театрали, собственици на кина и хора на културата повдигат сериозно въпроса необходими ли са тези драконови мерки при едва няколко случая на заразата. Стана ясно, че дори и тези от Плевен и Габрово ще се проверяват отново. Това обаче са загубени средства за културата. Как ще оправдаят заплатите си театралните актьори? В Бургас вече започнаха отлаганията на събития. „София филм фест на морето“ е по-значимото от тях. Добра практика се оказа тази на театър „Възраждане“ в София, където излъчват  онлайн спектакли. Във Варна също подеха инициативата. Така поне актьорите ще работят.

Забрани се и публиката на спортните мероприятия. Не, че Бургас особено ще изгуби в това отношение, тъй като нито футболните, нито волейболните мачове са особено посещаеми. Както се пошегува един приятел – спокойно може 50-те фена да бъдат разпръснати по няколко души в сектор, без опасност от зараза. Със сигурност обаче не е приятно да играеш пред празни трибуни. Цели турнири се отлагат. Мерките засягат още и масовите мероприятия с участието на деца.

От всичко обаче прозира едно нещо – меренето с двоен аршин по отношение на борбата с коронавируса. Отлагаме толкова много културни събития, а в същото време кръчмите ще са пълни. Почти всяка вечер в Бургас гастролират разни попфолк изпълнители – къде по-известни, къде по-малко. Това не са ли мероприятия от масов характер? Няма ли опасност заразата да плъзне?

Ами децата? Досега бяха в грипна ваканция и противно на всякакви призиви да си стоят вкъщи и да избягват събиранията, те пълнеха кафенетата и МОЛ-овете. Какви мерки са това? Уж обещали собствениците на големите търговски вериги, че ще дезинфекцират по-често, но това са само едни думи. Кой ще наложи контрол на частния сектор? Кой ще спре децата при една евентуално удължена, макар и малко вероятно грипна ваканция, да продължат да се събират на гореизброените места.

Двоен е аршинът, да, и масовата истерия е факт. Всеки ден и всяка вечер започват и завършват с коронавируса, докато Грип „Б“ е много по-опасен и разпространен към този момент. Ама нека правим сензации от коронавируса, пък културата кучета я яли. Не ме разбирайте погрешно. Нямам против превантивните мерки, но да не са правени и взети на парче – за едни да, за други не. Този Национален кризисен щаб в момента като че ли е повече в медиите, защото информация е нужна, но преливането й води до отхвърляне и дори неглижиране на проблема, а не това е целта. Всекидневното отбелязване: „Няма нов случай на коронавирус“. Напомня малко на глашатаите и винетките.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Следим и през телефона си поставените под карантина
Бургазлийка в Лондон: Имах билет за прибиране, но се отказах, за да предпазя родителите си
Три котешки лемура се родиха в бургаския зоопарк
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.