Бизнес
Лозари и винари от Бургаско пред фалит
TразмерT

Дона МИТЕВА

Лозари и винари в Бургаско са пред фалит. Въпреки обещанията за намеса на държавата, до този момент нищо не се е случило и всеки се спасява както може сам. Ниската цена на гроздето накара хората да купуват и да си правят домашно вино и ракия по мазетата. От началото на гроздобера и след поредицата от срещи за спасяване на бранша в региона – нищо не се е променило.

„От бранша настояват да изпратим второ писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието и до всички други институции, ангажирани с лозаро-винарството, в което да продължим да настояваме за финансова подкрепа от държавата. Въпреки срещите и обещанията от държавата до момента не са ни казали, че ще получим помощ.

Проблемите ескалират от няколко години. Особено остро се чувстват сега. Цената на гроздето, която се дава е безумно ниска. Всеки от собствениците на лозя се спасява сам – продава на дребно. Хората си правят домашно вино. Сивият сектор процъфтява. А сред лозари и винари се очакват фалити. Хората са много притеснени“, очертава картината Росица Симеонова, председател на Лозаро-винарската камара „Южно Черноморие“ в Бургас.

По нейни думи всеки лозар решава проблема с продукцията си сам, като се разчита основно на дребни купувачи и борсите за плодове и зеленчуци. Двата винзавода – в Поморие и Сунгурларе, също не връщат никого, който предложи грозде. Карнобатският категорично не изкупува продукция. От винзавода в Пещера са изкупили малко грозде от региона. „Неприбрано грозде в лозята, смятам, че няма да остане, защото тази година реколтата не е голяма. Тя е на половина от предходната, заради сушата“, обясни Симеонова. Проблемът е в това, че изкупната цена варира от 25 стотинки до 45 стотинки средно на килограм за винен сорт, което е супер ниско. На борсата винените сортове се продават от 60 до 80 стотинки. „Нашите винзаводи, които са на територията на областта правят всичко възможно и според мен не са върнали хора, купуват Славянци и Черноморско злато, но на тази ниска цена“, подчертава Симеонова.

Тя обяснява, че в региона има малки винарни, чиито собственици са много притеснени, защото те попадат в омагьосания кръг. При тази ниска цена на гроздето много хора си купуват и си правят вино и ракия в домашни условия и не припарват до винарните и е под въпрос оцеляването им. „Така вътрешният пазар губи. На външния пазар българските вина пък не са конкурентни. Поради липсата на субсидии, те излизат с висока цена. Значи при никой не излиза сметката и опасността е за целия бранш“, обобщава Симеонова.

От Лозаро-винарската камара „Южно Черноморие“ са направили сметка, че сриването на сектора ще доведе до негативни многопластови проблеми и последици в цялата държава: Над 150 000 нискоквалифицирани работници ще останат на улицата. А това би довело до увеличаване на кражбите и други престъпления за осигуряване на насъщния. Над 15 000 висококвалифицирани специалисти вероятно ще си намерят работа в други държави. Предприятия (машиностроителни и др.), осигуряващи техника и съоръжения за лозаро-винарството ще свият също производството си. Всичко това ще се отрази и на вноските в държавния бюджет.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“
Сушата удари пшеницата в региона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.