Любопитно
Лекция в Бургас разби митове и легенди за змиите
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Бургазлии имаха възможността да научат кои са най-разпространените митове и легенди за змиите. В Етнографския музей биологът и херпетолог Марко Иванов разби всички негативни внушения, които са изградени през годините у хората, за влечугите. Идеята му е да покаже реалната истина за животинките. В своя лекция той категорично заяви, че змиите не са враг на човека и никога не биха го нападнали или наранили умишлено.

„Те са много потайни животни, които се крият добре и няма да тръгнат нарочно да срещнат някой, за да го нападнат или убият. Изключително интелигентни са, като разпознават всеки един отделен човек, знаят с какво се хранят и кой ги храни. Категорично не е вярно, че те сучат мляко от животните и после при доене, млякото било отровно. Змиите не пият мляко!”, разкри Иванов.

Той коментира и често срещаните слухове, че змиите хвърляли камъни по хората, когато преминавали покрай тях. Това най-вече се случва, когато някой смок при опита си да избяга, мята опашка и от това му движение започват да хвърчат камъни. Но действието му не е нарочно и няма за цел да ви уцели. Няма такава змия по света, която да успее да завие камък и да го хвърли, добави херпетологът.

Не е истина и, че при внезапна среща със змии, понякога те започвали да свирят срещу хората. Тук става въпрос за смок-свирец, който се нарича така не защото свири, а защото когато тръгне да бяга из храстите и треволяците, създава шум, наподобяващ свирене. 

А могат ли наистина змиите да хипнотизира? И тук този мит удря на камък. Те просто нямат клепачи и спят с отворени очи, затова ако някой ги загледа, ще остане с впечатлението, че те хипнотизират. Но тяхната умисъл изобщо не е така, каза още Марко Иванов.

Ако искате да избегнете потенциални срещи с влечугите, когато сте сред природата или у дома, трябва да следвате тези осем стъпки: винаги носете високи обувки и гледайте къде стъпвате в храстите; позлвайте осветление навън през нощта; не оставяйте вода и храна навън; запушете всички дупки у дома си; редовно косете тревата и поддържайте двора си подреден; когато сте сред природата избягвайте на спите на земята – ползвайте хамак; трупайте дървата за огрев по-далеч и на страни; проучете как се стига до най-близките места, поддръжащи противоотрова.

В лекцията си Марко Иванов представи и всички видове змии, които се срещат в страната ни. След приключването й посетителите имаха възможността да видят и подържат два вида от влечугите, които бяха специално взети за лекторията. 

Това доста се хареса на гостите на събитието, като дори и най-малките не пропуснаха възможността да се докоснат и снимат със змиите.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Някои са по-равни от други
Ъпдейтнаха Смарт Бургас с допълнителна информация
Кризата с COVID-19 през очите на Румяна от Немската гимназия
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.