Бизнес
Купуваме дърва и въглища на „стари“ цени
TразмерT

Няма дефицит и закъснения на доставки заради свинската чума

Пелетите все по-търсени, отчитат търговците

Ина ПЕТРОВА

Напук на прогнозите за недостиг и закъснели доставки на дърва и въглища, свързани с ограниченията за сеч в горите заради африканската чума по свинете, офанзивата в Бургаско за осигуряване на топлото тази зима е в разгара си. Няма дефицит за нито един артикул от твърдите горива, а предлагането и купуването вървят с пълна сила, се увери репортер на „Черноморски фар“.

         Цените засега са като в началото на миналия отоплителен сезон. В  складовете на „Топливо“-Бургас дървата за огрев, тип метровки, са 170 лв. за тон, рязаните с 5 лв. отгоре, а цепените – 180 лв. Въпреки че още не е настъпил пикът, в момента там ври и кипи. На ден минават над 50 души. Що се отнася до въглищата – антрацитни, внос в момента се предлагат на 350 лв./тон. Ако са пресети, цената им става 330 лв. Брикетите, според това, дали са пакетирани, или насипни са съответно 290 и 265 лв. Ако ви трябва малко количество, може да вземете пакетирани в чувал. 25 килограма вървят от 9 до 10,50 лв.

         „Само приказки. Всичко е нормално“, така управителят на „Топливо“ - Бургас Марчин Василев разсея спекулациите за евентуален недостиг на дърва заради забраната за добив на дървесина, въведена за Родопите.  Припомняме, че като част от борбата с чумата по свинете бяха забранени дърводобивът и събирането на гъби и билки на площ от 200 кв. км в Перущица, в части от държавните горски стопанства „Пловдив" и „Тракия", както и в 27 частни гори. Очакванията на бранша бяха за недостиг и поскъпване на цените на дървата, които засега не се оправдаха. „Изпълняваме поръчки на територията на цялата Бургаска област. Става веднага, ако е за близък район,  и обикновено в рамките на следващия ден, ако адресът е по-далече“, съобщи Василев.

         Най-голямо е търсенето на дърва и въглища, разпределено почти поравно, информират  още от „Топливо“. Отбелязват обаче друга тенденция -  в последно време все по-голям интерес има към пелетите. „Те са по-добра алтернатива за отопление, екологични са, домът остава по-чист, не се цапа и не се чисти камината, всичко е по-бързо и лесно“, посочва Василев.  Безспорно, бъдещето на нашата планета е в използването на все повече възобновяеми енергийни източници и намаляване на вредните емисии. Пелетите заемат водещо място   сред биогоривата, защото се произвеждат от напълно естествени ресурси и единствено чрез механична и термична преработка. От друга страна, полученото биогориво не съдържа никакви химии и примеси, които биха могли да навредят при изгарянето си на хората и околната среда.

         Цената на пелетите за горене в „Топливо“ е 450 лв. за тон. Става въпрос   за клас „А1“ в биг бег торби. Екобрикети от дървесни частици, в чувал от 20 кг е 9,90 лв., а тези от смесена дървесина – 6,60 лв.

         Складовете в Бургас масово отговарят на търсенето с различни разновидности на алтернативното средство за отопление. Например актуални са така наречените торфени брикети, които се използват във всички дървени печки и котли. Експертите в бранша казват, че в домашните пещи торфените брикети, в сравнение с въглищата, се изгарят с по-висок коефициент на полезно действие. Цената на топлинната енергия от изгарянето на 1 тон такива брикети е 2,3 – 2,4 пъти по-евтина, отколкото при използване на дърва за огрев, въглища, газ или нафта. Не без значение за домакинствата е фактът, че торф брикетите могат да се използват от 3-4 до 8-10 часа без допълнително нанасяне. Това е удобно решение на проблема с отоплението през нощта. Не излъчват много дим и сажди, като по този начин не запушват комина, обясняват още в складовете. В сравнение с въглищата, торфените брикети съдържат значително по-малко сяра и пепел. Следователно, когато са изгорени, те почти не отделят токсични вещества и съответно не замърсяват околната среда.
Горивото от торф в брикети често се нарича торфени въглища. Както въглищата, така и торфът са минерали, но калоричността на торфа е несравнимо по-висока от тази на въглищата, горивото и дървата за огрев. Тонът от това уникално гориво в Бургас се предлага за 340 лв. Транспортът се заплаща отделно, в зависимост от разстоянието.

         Доста икономични са и екобрикети, произвеждани от остатъчна слънчогледова шлюпа, без добавки на лепило и други подобни химически вещества. Те са по-калорични от дървото, каменните, домбаските и коксовите въглища. С тези си качества те горят бавно и красиво, отделяйки много топлина и оставят малко пепел, казват в бранша. Един тон брикети от слънчогледова люспа по калоричност се равняват на 1,9 тона (5-6 куб.м) дърва за огрев, 1,4 тона кафяви въглища, 2,5 тона брикети от въглищен прах или 500 л горивна нафта. Предимствата им не свършват до тук: насипани в 20-килограмови чувалчета, те са удобни за транспортиране и заемат много по-малко складово пространство поради по-високата си плътност, не замърсяват складовите помещения, не се нападат от гризачи. Осъществяват пълно изгаряне с ниско съдържание на пепел, което улеснява почистването на печките, камините и котлите. Имат по-ниска влажност и по-добро изгаряне в сравнение с дървесина. В същото време са с по-висок коефициент на полезно действие в сравнение с дървесина. Екобрикетите са идеално решение за отопление на къщи, сауни и хотели, като и за индустриални помещения. Разфасовката на чувалче от 20 кг е  8 лв., а тонът е закован на 400 лв.

         Дали тези цени ще се запазят и в пика на есенната офанзива предстои да разберем.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
Лозарите са разколебани дали да берат „на зелено“
Сушата удари пшеницата в региона
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.