Средец
Кмет сам боядисва селска черква
TразмерT

Дона МИТЕВА

Историята сочи, че в село Факия са били построени четири църкви, но е запазена само най-новата, „Свети Димитър“. Тя е изградена през 1891 година. В навечерието на светлите великденски празници храмът обединява усилията на местните. Захванали са се с дарения  да го пременят и да върнат блясъка му. Сам кметът Ангел Ташев е влязъл в ролята на бояджия. Нарамил пръскачка, той боядисва отвън стените на храма. Помага му Мария, която има майсторска ръка, по думите на местните, и доизкусурява боята. Покачен на високо скеле Ташев върши и по-фина работа – освежава буквите от надписа на черквата.

Храмът ще се сдобие и с нова дограма. Тя е дарение от Иван Киряков.

С общи усилия всички живеещи в средецкото село доказват, че наистина могат да стават и чудеса в малките населени места. Стига да има воля и желание.

Само преди по-малко от месец Факия се сдоби и с надпис, който ентусиасти, по идея на бившия учител по физическо възпитание Чанко Жеков, който от десетина години има вила там и е прегърнал това райско кътче от Странджа като свой втори дом. Надписът е направен на входа на селото с павета, здраво забити във височинката. Сега, от дни се вее и огромен трибагреник – такъв, какъвто има на входа на Бургас и в Морската градина. Той бе купен отново от кмета на Факия Ангел Ташев.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Осветиха пътя за манастира край село Голямо Буково
Контактните лица на медсестрата от Средец са отрицателни за COVID-19
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.