Любопитно
Кмет на руенско село дари заплатата си в помощ на местни жители
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

В дни на извънредно положение заради мерките срещу коронавируса немалко хора изпадат в тежка ситуация. И ако едни има от кого да получат помощ, то не всеки може да разчита на такава. Именно в такива ситуации се появяват от онзи тип хора, които решават да помогнат безвъзмездно, без да чакат нещо в замяна.

Един от тези, които взимат нещата в свои ръце и помагат със собствени средства, е кметът на руенското село Дъскотна Айдън Читак. 36-годишният мъж дари цялата си заплата за месец януари, като с парите закупи храни за възрастни хора от селото. Израснал и живял цял живот там, той не може да приеме сегашното положение на самотните пенсионери и  чувства като свой дълг да им подаде ръка.

„Израснах в Дъскотна, познавам повечето възрастни, дните ми преминаха с техните шеги, мнения, критики. В момента ситуацията е усложнена и те имат нужда от помощ. Когато се затвориха по домовете, притеснени и самотни, не ми стана никак приятно за тях. Затова реших да си даря януарската заплата, закупувайки им храни, с цел да ги подкрепя и да им вдъхна кураж. Винаги съм на разположение на всички в селото и искам да знаят, че и това ще отмине, само трябва да бъдем единни. Не го правя с някаква користна насоченост, а чисто човешки”, казва Читак.

Така той и още трима негови приятели от Дъскотна – Ейваз Гариб, Али Хасан и Исмаил Ахмед, сформират група от доброволци и започват да  доставят по домовете на пенсионерите храни, от които те имат нужда. Да бъде полезен- това прави изключително радостен Айдън Читак, особено виждайки щастливите сълзи, както той се изразява, в очите на благодарните местни пенсионери и усмивките по лицата им.

Екипът от доброволци, които помагат на Айдън Читак

Именно това го мотивира да продължава и занапред с неговата кауза, или както Читак казва: „Борба, в която всички – и българи, и турци в Дъскотна, трябва да бъдем единни”.

В самото село има притеснения сред жителите, но не и паника, казва кметът, който е първи мандат в своето управление. В Дъскотна към този момент под карантина са осем души, завърнали се от чужбина, основно от държави като Франция и Германия. Точно преди ден пък на други двама местни им е изтекъл срокът под карантина. Очаква се в селото да се завърнат и още гастарбайтери.

Айдън Читак е категоричен, че сред местните няма негативни настроения спрямо онези техни съселяни-гурбетчии. Но е забелязал, че това напрежение го има по други населени места в страната. Нека хората да не гледат на нашите сънародници, които се прибират в страната, като на някаква зараза. Трябва да сме единни, трябва мобилизация и спазване на мерките, заложени от Националния оперативен щаб, за да се овладее положението и всичко ще се оправи, допълва кметът на Дъскотна.

В мандат 2019-2023 той е един от най-младите кметове сред всичките си колеги в община Руен. Читак е решил да се впусне в политиката, тъй като много от неговите съселяни са му казвали да участва на местните избори през октомври миналата година. Вслушвайки се в техните желания, той се кандидатира и печели с над 77% от гласовете.

Айдън е предполагал, че може да бъде избран, но определено не бил сигурен в успеха си, защото всеки пак, в крайна сметка, гласоподавателите са тези, които решават съдбата на вота.

Сериозното доверие, което са му гласували, най-вероятно се дължи и на факта, че той често е помагал на хората, преди навлизането си в кметската битка. Иска и сега да помогне на всички в Дъскотна и да не ги разочарова, тъй като определя себе си като чувствителен и не би му било приятно това да се случи. Проблемите за решаване пред него, извън коронавируса, казва, че не са един или два, като основната му цел е да се оправи инфраструктурата.

„Когато станах кмет осъзнах, че тази работа не е никак лесна. Преди това си мислех, че едва ли не си правиш каквото искаш. Сблъсках се с много неща, които преди изобщо не съм виждал и осъзнавал. Работата е изключително отговорна”, признава той.

Не съжалява, че е решил да се захване с това изцяло ново за него поприще, като благодари на семейството си, своя екип, доброволците от Дъскотна, общинския кмет и неговите заместници в Руен, както и на колегите си в цялата община, за помощта, която му оказват в трудното начало. Ако не са те – почти невъзможно е да се справя. Особено в сегашното положение, когато нещата са по-сериозни и се касае за здравето на хората, добавя кметът.

Хора като Читак са доказателство, че безвъзмездното добро все още съществува

Съвсем нормално, след като вече е избран на позицията да ръководи село Дъскотна, успоредно се увеличават приятелите и недоброжелателите. Но Читак казва, че работи за всички и ги държи на едно ниво. Преди да влезе в политиката е участвал в семейния бизнес. Образованието си е завършил в Спортно училище „Юрий Гагарин” в Бургас, с профил футбол. Страстта и хобито му обаче са борбата, която е на особена почит в целия Руенски край.

Кметът на Дъскотна, заедно със съпругата си Зейнеб и техният син Шерафетин

Към момента Айдън не мисли върху това дали да гради политическа кариера, а по-скоро е концентрирал мислите и усилията си как да помогне и да бъде полезен на съселяните си в извънредното положение, което е сковало не само България, а и целия свят. Останалото е на втори план и има време за него, доплълва Читак.

Категоричен е, че ако се наложи, независимо от ситуацията, пак ще помага на пенсионерите, а и не само на тях, в Дъскотна, без да дели жителите по етнос и религия.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Православната църква отбелязва паметта на Св. Емилия
На 1 юни бургаският зоопарк ще е с безплатен вход за деца
Дъжд и гръмотевици днес
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.