Созопол
Каракачанов посече мераците на жители на Черноморец за техните имоти
TразмерT

Длъжни сме ежегодно да внасяме 35 млн. лв. в бюджета на държавата от продажба на имоти на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост. Това заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред bTV по повод искането на наследници на собствениците на имоти, върху които има военна инфраструктура, да си върнат и имотите.

Тези хора не са завели дела през последните 20 г. Някой ги подкукуросва, че едва ли не правителството ще им ги подари - няма как да стане. Специално в община Созопол тези имоти са закупени от Министерството на отбраната, уточни Каракачанов.

Според него такъв казус няма, той излиза от време на време. "Точно защото земите са апетитни някой смята, че може да вземе едни пари", смята военният министър.

"Моето мнение е всички имоти с отпаднала необходимост, върху които плащаме данъци и охрана, да се реализират - те няма да ни трябват. Възнамерявам част от тези имоти да ги пуснем за построяване на жилища, а други да бъдат продадени по максимално добри цени", каза Каракачанов.

Запитан за нотариални актове на собствениците от Черноморец той отговори, че може да извади нотариален акт преди 120 г. от своя дядо за имот, който сега е в територията на Гърция.

Припомняме, на 29 юни 2006 г. армията освободи 375 декара в северната част на закритото поделение, за които има реституционни претенции. Това е част от терена на бившето военно поделение в Черноморец. Въпреки това през годините периодично е имало претенции за тези имоти.

През април 2019 г. решение на Министерския съвет за продажба на държавен имот в Черноморец разгневи местните жители. Това са терените на бившето военно поделение, които заедно със сградите в местността Червенка се продават. По-късно от военното министерство съобщиха, че е прекратена тръжната процедура за продажба да поземления имот в местността "Герени", община Созопол.

Почти месец по-късно жителите на три селища в района на Созопол протестираха срещу продажба на имоти на МО. По думите на наследници от 2005 г. те настояват министерството на отбраната да им върне земеделските земи, намиращи се в местностите "Червенка" и "Аклади". Водят се и съдебни дела.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Вижте как заседава днес Общинският съвет в Созопол
Общинският съвет в Созопол ще проведе редовно заседание при засилени мерки за превенция
Протест затрудни движението в посока Созопол
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.