Бургас
Как са се появили шествията за 24 май в по-новата ни история
TразмерT

Дона МИТЕВА

Името на проф. Маруся Любчева трайно се свързва с културата и образованието на община Бургас, но малцина знаят, че тя е инициаторът за провеждането на шествията на 24 май. Като зам.-кмет по култура и образование, тя е човекът, по чието настояване се възстановява цветното и емоционално тържество по улиците на Бургас.

„Още първия мандат на кмета Йоан Костадинов, първия 24 май –  през 2006 година въведохме  празничните шествия. Първата година дойдоха пет училища, а последната – бяха всички училища. Шествието беше по улица „Александровска“. Втория мандат на Костадинов правихме и откриване на учебната година за всички училища на площад „Св. св. Кирил и Методий“. По време на кмета Проданов, една година имаше нещо като шествие с ученици, което не бе по главната улица, а бе насочено към Морската градина по много особен маршрут“, спомня си Любчева и допълва: „Когато предложих на директорите да направим шествие, те се опасяваха, че ще ги обвинят, че връщаме комунистическия режим. Мнозина се стреснаха, затова дойдоха много малко училища. На следващата година започна да се увеличава броят на присъединилите се учебни заведения и така докато всички училища се включиха и станаха грандиозните шествия. И дъжд ни е валял, и вятър ни е духал, но шествието се утвърди“, разказва с вълнение бившият зам. -кмет.

Проф. Любчева си спомня още, че на едно от първите шествия – третата или четвъртата година, Общината е направила дискове с химна „Върви, народе, възродени“ – самата песен и текста отделно, които са били подарявани на участниците. А на следващата година пък  по същия начин е бил раздаван химнът на Република България.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Доц. д-р Ангел Кунчев с важна визита в Бургас
КОЦ-Бургас получи най-съвременната медицинска апаратура
Медицинска сестра-доброволка помага цял месец в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.