Средец
Как гласуваха в община Средец (100% обработени бюлетини)
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Изключително интересни бяха изборите в община Средец. Там досега управлявалият кмет инж. Иван Жабов, издигнат от ГЕРБ, получава 47,36% и ще трябва да се яви на балотаж идната неделя. Негов опонент ще е Живко Гърков от СДС, за когото са гласували 25,44%. Драмата за второто място бе много голяма, като Гърков успя в последния момент да изпревари представителя на Местна коалиция БСП за България Иван Кичев с едва 14 гласа.

При избора за общински съветници най-много гласове събира партия ГЕРБ – 2129 или казано в проценти – 38,28. Втори се нареждат от БСП за България, получавайки 19,51%, а на трето място с 15,95% са СДС. Със сигурност свои представители ще имат и от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“, чието доверие се равнява на 9,93%, както и НФСБ, които получават 6,87% от подкрепата на избирателите. Все още не се знае дали в новия общински съвет ще има хора от СЕК (3,87%) и Българско национално обединение (2,64%)

Най-малко гласове за общински съветници в община Средец получава ДПС, за които са гласували само 11 човека.

Макар и най-голяма по площ в област Бургас и с 32 населени места (в бройката не попада самият град Средец), едва в три села в община Средец имаха право да избират свой кмет на тези избори, тъй като са с население над 350 човека. При останалите ще бъдат назначени кметски наместници.

В най-голямото село в общината Дебелт се очертава доста горещ балотаж. Само два гласа в полза на Ангел Ников от БСП го изстреляха на първото място, като за него гласа си са дали 305 души (39,10%), докато за управлявалата досега два мандата Иванка Ангелова от НФСБ е получила доверието на 303 души (38,85%).

Балотаж ще има и в село Драчево, като в неделя местните ще трябва да избират между Яни Петров, издигнат от БСП и Тодор Атанасов от ГЕРБ. На първия тур Петров има 48,23%, а Атанасов – 46,45%.

За разлика от Дебелт и Драчево в село Орлинци изборът за кмет бе решен още сега. Кмет на населеното място ще бъде Йорданка Василева, кандидат на ГЕРБ, която има подкрепата на 112 свои съселяни (52,34%). Втори в битката остана Ана Аврамова с 26,17%.

Всички данни са на база 100% обработени бюлетини. Избирателната активност в община Средец по информация на Общинската избирателна комисия към 17:30 часа е била 49,49%.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
Община Средец: Местните данъци и такси се плащат само в кметствата на селата
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.