Камено
Изграждат зона за отдих и атракции край крепостта Русокастро
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Зона за отдих и атракции ще бъдат изградени около крепостта „Русокастро“ край едноименното село. Това съобщиха кметът на община Камено Жельо Вардунски и Радовеста Стюарт, ръководител на проекта. Парите, които са на стойност 218 000 евро, ще бъдат осигурени от европроект. Те са 100% безвъзмездно отпуснати.

За изпълнението на проекта си партнират Областната дирекция за култура и туризъм в Къркларели и Община Камено.

В подножието на крепостта „Русокастро“ ще бъдат изградени открита класна стая, тренировъчна площадка, амфитеатрално поставяне на седалки-пейки за посетителите, детска площадка, ще бъде обособено място за стрелба с лък, стена за скално катерене, ще бъдат монтирани пейки, контейнери за отпадъци, информационни табла. Една от големите атракции за малки и големи ще бъде умаленият модел на крепостта в нейния разцвет.

Мястото, на което ще бъде изграден паркът, както и стената за скално катерене

„С огромна радост мога да обявя, че започваме реализацията по проекта. Това, което искам да подчертая, е че през изминалите 4 години, откакто съм кмет, започнахме финансирането и осъществяването на археологическите дейности по крепостта „Русокастро“. Средно на година общината отделяше по 40-50 000 лева. Някой би ме попитал какъв е смисълът от това – това бижу би спомогнало за развитието на региона, защото всички знаят, че в доста от селата в района населението започва да намалява“, коментира градоначалникът.

Жельо Вардунски (вдясно), заедно с турските представители от Къркларели

Вардунски и Стюарт споменаха и за втори проект, който се касае за достъп и път до крепостта. При него община Камено е първа резерва. „Надявам се, че на следващата пресконференция ще Ви съобщя новината, че сме одобрени и по този проект“, пожела си кметът Жельо Вардунски.

От своя страна Радовеста Стюарт подчерта, че самите турски представители са пожелали техен партньор да бъде община Камено.

„Те са видели потенциал в този проект, както и в крепостта „Русокастро“, като една важна атракция за Бургаския регион. Проектът е най-високо оцененият по програма България-Турция.

Паралелната дейност в турската страна обхваща изграждането на атракция „Тунел на Времето“ като част от музея на открито „Ашаъпънар", демонстриращ праисторическия живот в земите около Странджа.

Друга важна задача на проекта е популяризирането на тези два важни обекта чрез организиране на 3 събития за промотирането на културно-историческия туризъм в трансграничния район. За целта ще бъдат поканени представители на 20 обекта на културното наследство в граничния регион за съвместно участие с рекламни материали и уеб портал „Нашите живи древни градове“. Предвидени са още обиколки за туроператори от двете страни, както и посещение на обектите от деца.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Спират концесията за пясък от "Каята" до Винарско и Вратица
АПИ се похвали със завършеното околовръстно на Камено
Жельо Вардунски: Околовръстното на Камено вече е факт!
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.