Средец
Изграждат паркинг, пасарелка и заведение край Деултум
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Паркинги, пасарелка и заведение ще бъдат изградени в района на Националния археологически резерват „Деултум“ край село Дебелт. Такава е идеята на Община Средец, която ще кандидатства с проект на стойност 6 млн. лева за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“. Ако той бъде спечелен, предстои да бъде направена и алейна мрежа на територията на резервата, както и ограда, която да обхваща 22 дка от площта му.

„Така община Средец ще може да увеличи своите приходи и да се повиши и качеството на продукта. Имаме контакт с туроператори, всеки ни поставя въпроса къде могат да паркират автобуси – такава възможност към момента няма. Искаме да изградим и преместваеми обекти, за да можем да популяризираме културно-историческото наследство. Ще бъде извършена и консервация и реставрация на обекти на територията на „Деултум“, каза Петя Шиварова – ръководител на проекта в Община Средец.

„Възможно е да бъдат направени не един, а два паркинга – по един от двете страни на пътно платно. Ако се наложи ще бъде коментирана и идеята за изграждане на пасарелка, за да може безопасно да се пресича пътят от всеки, който иска да посети „Деултум“, каза кметът на Община Средец Иван Жабов.

По проект се предвижда 22 дка от площта на резервата да бъдат оградени. В момента достъпът до разкопките е свободен, защото няма ограда. „По този начин не можем да направим сметка, колко хора посещават музея и самия резерват. Ако спечелим проекта ще повишим и жизнения стандарт на живеещите в село Дебелт, тъй като това, което предвиждаме за изграждането на паркинги и заведения за хранене, ще разкрие нови работни места. Туристите, които дойдат тук, ще отидат и до центъра на селото. Имаме добри примери в нашата страна как села от типа на Дебелт се развиват в добра посока. Всичко това го правим, за да задържим хората тук, това е нашата идея“, коментира инж. Жабов.

Според Красимир Костова, директор на Историческия музей в Средец, един такъв проект би помогнал за развитието на целия регион.

„Хубавото на този проект е, че ние ще успеем да запазим културното наследство. Освен че ще бъдат съхранени археологическите обекти, които се копаят, ще бъдат социализирани, ще бъдат достъпни и за посетителите. Резерватът има предимство, но то донякъде е и рисковано, защото покрай него минава път от републиканската пътна мрежа. Именно затова е необходимо изграждането на паркинги и евентуално пасарелка“, каза още Красимира Костова.

Новата сграда на НАР „Деултум – Дебелт“ бе изцяло обновена по проект „Деултум - врата към загадъчната Странджа", спечелен от Община Средец. Той бе реализиран по Оперативна програма „Регионално развитие". Проектът е на стойност 2 784 000 лева. Съфинансирането от страна на общината възлиза на 490 574 лева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.