Бургас
Изчистват училищните лавки от забранени храни
TразмерT

Ново в столовете от тази есен: леща с нахут, тиква, ябълков щрудел

Ина ПЕТРОВА

От тази учебна година малчуганите няма да могат да си купуват от училищните лавки в Бургас храни като кубети, бейкроуз, линдзери или полунатурални сокове. Решението да не се зареждат такива храни, част от които доскоро са били позволени, е било взето на среща между представители на Регионалната здравна инспекция, наематели на столове и Община Бургас. „Част от тези храни доскоро бяха разрешени, но тъй като имат консерванти и стабилизитори, те вече не са позволени. Все още няма обща наредба, която да регламентира храните в павилионите, тъй като двете наредби - на РЗИ и на Агенцията по безопасност на храните имат противоречия, но всички единодушно взехме това решение“, информира за „Черноморски фар“ главният технолог по хранене към община Бургас инж. Яна Маркова.

          По думите й в училищните павилиони могат да се предлагат храни като странджанки, хамбургери, солети, минерална вода, тунквани вафли. Айрянът трябва да е с 2% сол, а соковете – само  100% натурални. Изкушението за малки и по-големи ученици – чипсът, е табу на територията на школото.  В лавките към училищата е забранено да се предлагат храни с частично хидрогенирани растителни мазнини, както и с трансмастни мазнини. Първите са част от вафли, бисквити, кексчета и служат за удължаване срока им на годност, а вторите се съдържат в имитиращите продукти и влияят пряко върху сърдечно-съдовите заболявания. Наша бърза проверка показа, че не навсякъде в Бургас вече са въведени новите изисквания – в училищна лафка в един от комплексите в града по рафтовете спокойно са наредени и бейкроуз, и кексчета, и всякакви вафли, както и сокове с различен процент плодов екстракт.

         Ангажимент дали тези забрани се спазват има местната Регионална здравна инспекция. Паралелни проверки за продуктите в менюто и дали са по утвърден стандарт прави Агенцията по безопасност на храните. И двете ведомства в момента са в период на инспекции, във връзка с началото на учебната година. От РЗИ информираха, че от началото на учебната година досега не са засекли нарушения. „За този период са проверени 26 училищни павилиона и 21 училищни стола на територията на Бургас“, казаха още от ведомството. От Агенция по безопасност на храните съобщиха, че техни инспектори са издали 20 акта за административно нарушение и 191 предписания за цялата страна. Възбранени и насочени за унищожаване са общо 13,305 кг бисквити, солети и халва с вложени палмови и кокосови мазнини, 13,660 кг кашкавал, 4 кг брашно, 6,544 кг кренвирши, които не са произведени по Утвърден стандарт. Близо 50 л безалкохолни напитки и около 2 л айран със сол също ще бъдат унищожени, тъй като не са разрешени за предлагане в детски градини и училища.

         Някои родители, притеснени от безпрепятствения достъп на децата им до недотам здравословни артикули в училищните лавки, умишлено не дават джобни на отрочетата си. „Не му давам, макар да вижда повечето си съученици, че имат парички и ходят на павилиона. Смятам, че първо трябва да си изяде храната на стола, и второ - трябва да се формират навици за здравословно хранене още от малки“, коментира майка на първолак. 

    В училищните столове в града също има новости. Те са свързани с въвеждането на някои нови ястия в менюто. „Пробваме с нови, не толкова популярни ястия, като леща с нахут, или с такива, които масово не са най-предпочитани, като ориз с домати. Включваме тиквата в различни варианти, предлага се ябълков щрудел. Тази година менютата са доста раздвижени“, коментира инж. Маркова.

         Бургас е един от малкото градове, където родителите могат да избират между две менюта. На повечето места в страната има кетъринг, със стандартно меню от първо, второ и трето. В Бургас, във второто меню, в което доскоро преобладаваше скарата, сега има и готвено, комбинират се различни меса, постно, скара. Менютата се обсъждат с комисии от директори, учители, родители, наематели на столове. Правят се корекции, въвеждат се новости. „Специално за новите ястия ще поискам справка, за да се проследи колко поръчки има и какъв е интересът“, казаха от Общината.

         Децата хапват веднъж седмично риба, която се редува с рибена супа. Хлябът е по утвърден стандарт, като се предлага бял и пълнозърнест. На места двата вида се слагат едновременно, на други се редуват през ден. 

         Що се отнася до коментираното отпадане на Българския държавен стандарт (БДС) в храната на децата, инж. Маркова е категорична, че това няма как да се случи. „Това са спекулации, въвеждането им бе много добро решение, не виждам логика да отпада. Това не е в полза на децата“, смята специалистът по хранене.

         Според нея трябва да се запазят сегашните стандарти. Към момента в бургаските детски градини и училища се доставят продукти по стандарт за следните продукти: за олио – по БДС, лютеница – по БДС, хляб – по Утвърден стандарт, колбаси - със стандарт „Стара планина“ по БДС, кренвирши - по БДС, кайма - по УС– 60% телешко, 40% свинско, кисело и прясно мляко, шунката е без стандарт, но е позволена.

         Паралелно се прави проверка на самите продуктите, в градини и училища не трябва да идва пилешко с кожа, свинско с тлъстини, рибата пък  задължително трябва да е филе.

         Все повече деца предпочитат училищния стол, показва анализът на общината. За това освен изборът на храна, спомагат и условията в помещенията – те са отремонтирани, уютни, с топли витрини, така че децата да ядат топла храна. „От 1 до 4 клас са обхванати почти всички деца. Голям брой  ученици от 5 и 6 клас също се записва за обяд, така че, мисля, че започваме да създаваме навици децата да се хранят на стола“, казва инж. Маркова. Електронната система за заявки на храната също много улеснява родителите, които вече не чакат на опашки, а спокойно избират и плащат обяда онлайн.

         Контрол, освен институциите, упражняват и самите родители. Те са част от комисии към училищата, с правомощия да опитват, теглят и проверяват храната. „Аз също всяка седмица ходя в някой обект на изненадващи проверки. Пишат ми писма на имейла, дават съвети или се оплакват от нещо и ние го коригираме“, казва още инж. Маркова.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
След обхода на Поморие-тръгва Северният на Бургас
Доц. д-р Ангел Кунчев с важна визита в Бургас
КОЦ-Бургас получи най-съвременната медицинска апаратура
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.