Средец
Иван Жабов: Не е вярно, че сме изоставили Дебелт, свършихме доста работа там
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

 

Темата с евентуалното отделяне от община Средец от страна на село Дебелт и преминаването му към община Камено, определено разбуни духовете. Идеята бе разгласена по време на последното заседание на общински съвет-Средец. До крайното решение се стигнало, след като по думите на Ангел Ников, кмет на Дебелт, хората там се чувствали изоставени от община Средец и ако това продължавало, те били готови да инициират местен рефендум с искане да се присъединят към община Камено. Друга причина била и това, че в селото вече нямало технически сътрудник и всичката работа и отговорност падала на плещите на Ников.

Кметът на община Средец инж. Иван Жабов обаче категорично не е съгласен с тези твърдения на Ников и някои от неговите съселяни. Според градоначалника не е вярно, че нищо не е направено в Дебелт, а напротив, заяви той пред вестник „Черноморски фар”.

„Доста работа свършихме в Дебелт за 8 години, откакто аз съм кмет. Модернизирахме музея, артефактите вече намериха своя дом. Досега те гастролираха из страната. Музеят стана изключително популярен. От известно време разработваме и модернизацията на „Деултум”. Там ще бъдат изградени паркинг, санитарен възел, заведения. Това ще привлече още повече туристи. Подготвяме документите за ремонт на местното читалище. Съвсем искрено казвам, че то е най-доброто в цялата община. Искаме на хората да им е уютно там, когато го посещават, защото читалищата са били винаги част от духа на народа ни и ние трябва да ги тачим и пазим”, добави Жабов.

Той посочи и още от нещата, които са направени в най-голямото село на община Средец. Като например това, че заедно с Валери Симеонов са осигурили 100 000 лева за модерно освеетление в Дебелт, с каквото много малко села могат да се похвалят.

„Вложихме и 30 000 лева в бригадирския лагер. Извършени са ремонти на улици, кметството, училището и детската градина. Направихме детска площадка и външен фитнес – изпотрошиха ги. Стигна се до там да направим детската площадка, заобградена с ограда, само и само да не става обект на вандализъм”, посочи още в аргументите си Иван Жабов.

Според него тези хора, които искат отделянето на Дебелт, не осъзнават последиците си от това тяхно желание, тъй като ако преминаването към община Камено стане факт, това ще им се отрази и финансово, поради административни причини, като например смяната на лична карта.

Той заяви, че за едва 100 дни, откакто Ангел Ников е встъпил в длъжност като кмет на Дебелт, е успял да раздели хората в селото. Според Жабов няма такъв аналог никъде другаде.

„Нека да бъде активен, няма лошо, но много е рано за политически ПР. Категорично не е вярно, че няма чуваемост за проблемите в Дебелт. Намерили сме технически сътрудник, който е съгласен с условията и в понеделник започва работа. Отделно ще има и едно момиче, което ще отговаря по етническите въпроси. Направили сме всичко възможно да олекотим работата на дебелтския кмет. Не знам защо се дискутира тази тема”.

Жабов не остана длъжен и на съветниците от БСП и СДС,които напуснаха заседанието на общинския съвет в Средец и сесията бе прекратена. По думите на градоначалника, с това си действие наречената от него „безпрецедентна коалиция”, е провалила обсъждането и приемането на четири много важни точки от дневния ред – за застраховането на общински сгради, дърводобива на населението, за управлението на имоти и водните обекти.

„Ако се извие буря или друго природно явление и в следствие на това се получи разрушаване на общински сгради, кой ще носи отговорност? Кой ще поеме тези ремонти? Дали те ще дадат от парите си? Относно дърводобива – при нас населението е предимно възрастно и от юни ги снабдяваме с дърва, за да са спокойни за зимата. Кой ще носи отговорност за закъсняването на дървата? Ако утре дойде някой инвеститор и нямаме инвестиционен план, какво ще правим? По отношение на водните обекти всички виждат какво става в страната. Защо трябва да връщаме после концесията с месец и половина назад. Предстои приемането на Бюджет 2020 за община Средец. Тогава пак ли така смятат да напуснат залата? Те гледат само да саботират сесиите! Когато са имали въпроси досега винаги сме им отговаряли. Редно е и те да бъдат коректни спрямо нас, а и спрямо своите избиратели, които са ги изпратили в общината не да бойкотират, а да свършат някаква работа. А те какво направиха на това заседание – изкараха най-високия надник в страната, присъствайки само 10 минути и прибирайки за това близо 500 лева”, допълни той.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
Тарикати от Средец се изхитриха и влизат по черни пътища в Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.