Бизнес
Имаме запаси от пшеница за повече от две години
TразмерT

Изказване на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов  по Нова телевизия разгневи зърнопроизводителите. Те подготвят свой отговор, който да изпратят не само до Каракачанов, но и до министър-председателя и министъра на земеделието. В нея се подчертава, че са силно обезпокоени от направеното изказване, в което са представени неверни и манипулативни данни.

„Сектор зърнопроизводство е ключов за България и доставя необходимите количества за изхранване на населението на страната.

България е на ключово място в света по производство и износ на пшеница, маслодаен слънчоглед и царевица. Нашето производство на зърнени култури е достатъчно, за да задоволи нуждите на българските граждани. България е основен производител и търговец на зърно в света.  За 2019 г. сме на 11-о място по експорт на пшеница в света. Наличността, която имаме към момента, е 1,7 млн. тона. Това може да ни задоволи всички вътрешни нужди на пазара за повече от една година. Наличността на царевицата е над 2 млн. тона. С тази наличност ние можем да издържим и до две години, ако дори повече няма реколта. В предприятията за производство на олио имат налична суровина за минимум три месеца. Отделно от това, неизтъргуван слънчоглед има в достатъчна наличност до края на годината”, се казва в проекта.  Подчертава се също, че не приемат обидните квалификации от страна на министър Каракачанов.

„НЕ българските земеделски производители, членове на НАЗ, не са „едни момчета с анцузи“. ДА, българските производители, членове на НАЗ, са честни и отговорни към продукцията, която осигуряват и която е част от националната сигурност на страната”, се подчертава още. И призовават да се спазва добрият тон и да се запази уважението към българските земеделски производители, които непрестанно работят за продоволствието на родината.

Зърнопроизводителите очакват навременна реакция от страна на премиерa Бойко Борисов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и на министърa на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Нова общинска програма „Успешни студенти”
EVN България дарява средства за българските медици
Онлайн езиковото обучение излезе на преден план
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.