Събеседник
Имали сме и по-големи предизвикателства от коронавируса
TразмерT

Д-р Бойко Миразчийски е един от знаковите бургаски потомствени лекари, хирург по специалност. Завършил е МУ-София, а почти целият му трудов път е минал в Бургаската болница. От редови лекар-хирург, минава през всички ръководни нива, достига до заместник-директор, а впоследствие и до изпълнителен директор на УМБАЛ -Бургас – длъжност, която заема и в момента.

 

- Д-р Миразчийски, ситуацията в момента България, а и по света не е никак спокойна заради различните видове вируси, които атакуват. Какво е настоящото положение в Бургас? Изхождайки от факта, че сте и член на Общинския кризисен щаб, какво бихте казали?

- В момента няма доказан корона вирус в Бургас, надявам се епидемията да ни подмине. В Бургас има пълна готовност за действия, създадени са общински и областен кризисен щаб. Набелязани са точки и мероприятия, по които трябва да се работи. Правя и уточнението, че не бих могъл да давам мнение за целия град, а конкретно за това, което трябва да направим в УМБАЛ - Бургас съгласно решенията на щаба.

- Препълнени ли са отделенията в УМБАЛ - Бургас?

- Детските отделения и Инфекциозно отделение бяха пълни по време на пика на грипната епидемия, но в момента има спад на този тип заболеваемост и постъпват по-малко пациенти.

- Има ли излишна паника у бургазлии, които идват сами и искат да бъдат изследвани за коронавирус?

- В момента корона вирусът е тема номер едно и е нормално хората да имат известни притеснения, но паниката е излишна. В УМБАЛ - Бургас се изследват само хора, насочени от личните им лекари при съмнения, както и от граничните пунктове. Не бих казал, че сме обсадени от желаещи да се изследват, а и не изследваме по желание, а по преценката дали този човек идва от рисков район и има симптоми, или е насочен за прием от личния му лекар. Бяха изследвани и лежащи пациенти с тежка пневмония, по указание на Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб.

- Какви са реалните мерки, които всяко семейство, включително и вашето, съветвате да предприема, не само заради коронавируса, а и заради втората грипна вълна?

- Основните мерки са спазване на строга дезинфекция - миене на ръце, избягване на масови събирания на хора, спазване на домашния карантинен период на завръщащите се от засегнатите райони. Може да се приемат витамини за подсилване на имунната система, по лекарска препоръка.

- Моля Ви, опитайте се да сравните грипа, който в момента върлува, и заболяването от коронавирус.

- Единствената разлика е, че коронавирусът има по-голяма контагиозност – по-лесно се предава от човек на човек.

- Каква е готовността на екипа на болницата да реагира, при не дай, Боже, откриване на вируса в региона?

- Имаме пълна готовност да реагираме, защото мерките, които са набелязани от областния и общински щаб, ние ги спазваме. Имаме и създаден алгоритъм как да действаме при болен, ако имаме такъв на наша територия.

- На фона на случващото се има ли комични ситуации, които след време ще се превърнат в професионален хумор?

- В момента все още няма.

- Екипът от лекари, медицински сестри и санитари, които Вие ръководите, има ли готовност да посреща поредните предизвикателства?

- Да, екипът ни е достатъчно обучен, с голям опит и неведнъж е доказвал това. Сблъсквали сме се с много сериозни предизвикателства и няма да имаме проблем да се справим и с това. Давам два примера – с атентата на летището в Сарафово, когато екипът ни се мобилизира много бързо при спасяването на ранените и бяхме отличени за това на най-високо и национално, и международно ниво. През 90-те години друг подобен случай бе пожарът в „Нефтохим“, когато също действията ни бяха бързи, навременни и адекватни. Ежедневно работим в условия на сериозни пътно-транспортни произшествия, справяме се с много тежка заболеваемост и считам, че сме добре подготвени и за сегашната ситуация.

- Ако се наложи да бъдат командировани бургаски кадри в други градове, има ли опасност да се оголят тук отделенията?

- Да, затова се надяваме, че няма да бъдат командировани в други градове, а ще бъдат изпращани като консултанти, да извършат консултация на даден пациент и да се върнат.

- И извън темата за вирусите – медицинските сестри протестират отново. Какво е положението с тях в УМБАЛ - Бургас – финансово до каква степен са удовлетворени исканията им?

 - В момента в УМБАЛ - Бургас нямаме протестиращи сестри. В началото на годината подписахме нов Колективен трудов договор, с който бяха повишени заплатите им. Да, не в такава степен, в каквато са исканията на протестиращите в София, но това е според възможностите на болницата. Да не забравяме, че болницата е търговско дружество и тя разполага с тези финансови средства, които са й заплатени от Здравната каса, а те са платени за извършване на конкретни дейности. Така че колкото повече дейност имаме, толкова повече средства ще постъпват. А освен основните заплати по КТД според натовареността, според дейността, според отношението към пациентите – се дава и допълнително материално стимулиране.

- Има ли недостиг на кадри в болницата, която ръководите?

- Да, както и в цялата страна - най-вече на специалисти по здравни грижи и лекари. Кадрите ни са в предпенсионна, а голяма част от специалистите по здравни грижи са и в пенсионна възраст. От друга страна, само за последните 2-3 години имаме над 50 специализанти, имаме и близо 30 млади лекари, които са приключили своята специализация тук и остават на работа в УМБАЛ - Бургас.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.