Бизнес
Идея: Общините да теглят безлихвени заеми, за да се справят с коронакризата
TразмерT

Днес водещата Комисия по правни въпроси в НС прие пакет от мерки в подкрепа на общините за справяне с трудното положение, породено от коронавируса. За това съобщава във Фейсбук народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева.

Мерките са част от Закона за здравето, който утре ще бъде разгледан на второ гласуване в пленарна зала. Общините ще могат да получат безлихвени заеми при облекчена процедура до края на 2021 г. за справяне със затрудненията, в резултат на пандемията.

Ще могат да ползват от останалите средства за снегопочистване и зимна поддръжка на пътища – за изпълнение на противоепидемични мерки. За тази цел местните власти ще могат да пренасочат и средства от такса „Битови отпадъци“. За реализирането на мерки предписани от Министерството на здравеопазването и РЗИ, общините ще могат да ползват и до 30% от натрупаните отчисления за депониране на отпадъците, ако за това получат и одобрението на общинските съвети и екоминистъра.

„Единодушно правната комисия подкрепи предложението ни с колеги от ГЕРБ, с което даваме възможност на общините да отложат плащането на ежемесечните отчисления за депониране на отпадъците за края на годината”, пише Василева.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
С търговци налагали „такса корона вирус“ ще се разправят от КЗП
Търсят се кадри за новите социални услуги
Разрешават провеждането на конгреси и семинари
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.