Бургас
Хотелиери предлагат базата си в борбата с коронавируса
TразмерT

„Няма нормален човек, който да предпочете бизнеса си пред човешкия живот“, казва мениджърът Манол Тодоров

 

Георги РУСИНОВ

 

Хотелски комплекс „Утопия“ предлага базата си в борбата с коронавируса. Идеята е в хотела, намиращ се в парк „Росенец“, да се настанят хора под карантина, хора само със симптоми и по-леки случаи. Общо в момента хотелът може да настани 80 души в нормално състояние и до 100 в кризисно. Информацията за това предизвика интерес сред обществото. Мениджърът на комплекса Манол Тодоров, който е и общински съветник от ДБГ, коментира пред „Черноморски фар“, че заедно със собственика Кристиян Киров са стигнали до решението. Семействата им са изолирани в базата от миналия петък.

„След всичката тази информация, която се сменя на всеки час, ясно е предполагам на всички, че положението е много сериозно и ще става още по-сериозно. Едва ли някой може да си помисли, че в следващите две седмици всичко ще се нареди в държавата. И ние нямаме основание да мислим така. Според нас проблемът много ще се разраства тепърва, и то във всички големи градове“, заяви Тодоров.

Двамата са стигнали до извода, че след като имат такава добра материална база, която в момента е неизползваема, то е редно да помогнат именно чрез нея.

„Никой по закон не е затворил хотелите, но в крайна сметка те са абсолютно неизползваеми. Та така и така не я използваме, решихме да предложим на областния управител и на целия кризисен щаб, че ако има нужда от настаняване на болни или на хора под карантина, или такива със симптоми и да са само под наблюдение, можем да предоставим абсолютно безвъзмездно легловата и материалната база, както и всичко останало. Може да се пригоди с техни предписания за настаняване от такъв тип“, поясни мениджърът на комплекса.

Според Тодоров леглата в Инфекциозното отделение в Бургас са твърде недостатъчно – само 40 на брой.

„Нямаме никаква гаранция, че в Бургас няма да избухне. 40 човека много бързо ще напълнят това Инфекциозно. Идеята е общината генерално да има едно място, и то изолирано в гората, където може да настани хора и да са под наблюдение. Апелираме и към другите наши колеги също да го направят това“, каза още той.

Тодоров разказа, че и те първоначално като всички хора с бизнес са гледали през призмата – „ама сега какво ще направи държавата за бизнеса“, когато излезли забраните за дискотеки, ресторанти и други.

„В един момент си казахме всъщност, че тук не става дума за бизнес и пари, а че ще има много загубени животи и затова ние трябва по най-бързия начин да видим какво можем да направим, за да помогнем на държавата. Да се обединим, за да се излезе максимално бързо от създалата се ситуация. Това е една битка и ще бъде такава за всички – бизнеси ще фалират. Дори и ние можем да фалираме. Но това не е важно, човек, ако е кадърен и креативен, той пак ще си изгради от нулата. Когато съпоставим това със загубата на човешки животи обаче е друго. С колегата си говорихме кое избираме – да имаме работещ бизнес, или да запазим човешки живот. Мисля, че няма някой нормален, който да отговори - бизнеса“, добави той.

Мениджърът признава, че те също са имали много тежки разговори с персонала, но са поели ангажимент да им помагат финансово поне до края на извънредното положение.

„Нито ние, нито бизнесът ще издържи дълго време, без да работи“, уточни Тодоров.

Той заяви, че вече са се срещнали с областния управител Вълчо Чолаков, който е приел идеята им и им е благодарил, но им е казал, че засега това не е необходимо.

„Както сега не е необходимо, това може да стане в следващите дни. Предполагам вече, че ако има някаква нужда, Община, Областна управа или кризисен щаб ще се свържат с нас, за да предложим помощ. Всичко може да се преструктурира за един ден“, завърши мениджърът.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Протестиращи се събраха пред Община Бургас срещу мерките на извънредното положение
Бургаските свещеници излизат с предпазни шлемове пред миряните за Цветница и Великден
Ученици от Търговската с послание към лекарите в УМБАЛ-Бургас
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.