Айтос
Хиляди се стекоха на „Славееви нощи 2019“
TразмерT

Най-вълнуващото издание в 51-годишната история на празниците

 

„Обичам моя роден край – най-любимото  за мен кътче от любимата  България и ги нося и ще ги нося където и да съм, защото нищо не може да ги отдели от мене.”

Филип Кутев, Айтос 1979 г.

 

Три дни нонстоп народни ритми, хиляди гости и домакини в народни носии - така изглеждаше айтоският парк "Славеева река" на 7, 8 и 9 юни т.г., дните, в които за 51-ва поредна година се проведоха Фолклорните празници „Славееви нощи 2019". Новото тази година беше изцяло обновеният парк с лятната сцена на Празниците, в който Община Айтос инвестира по проект 1.6 млн. лв. Обновени бяха старите и са изградени нови зони за отдих и спорт.

Участници в конкурсите, които от години идват в Айтос за фолклорната фиеста, искрено се радваха на новата визия на айтоската забележителност. Не скриха изненадата си от обновяването на парка и народните представители Диана Саватева от ГЕРБ, Севим Али от ДПС и Тодор Байчев от "БСП за България", които дойдоха на откриването в петъчната вечер. От сцената на „нощите", ласкава оценка за резултата от общинския проект дадоха и областният управител Вълчо Чолаков, и проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" и председател на журито на Празниците. Реновираната лятна сцена, съблекалните, отлично поддържаните зелени площи, детските кътове и обновените мостчета бяха естественият парков декор, който създаваше неповторим природен уют, озвучен от песните на изпълнителите и славеите.

 

 

Айтозлии обичат „Славееви нощи" - хиляди дойдоха за откриването на голямата поляна пред сцената, уважавайки традицията и привлечени от таланта на Николина Чакардъкова. Преди запомнящия се концерт на певицата с Неврокопския ансамбъл, кметът Васил Едрев и танцьори на НЧ „Васил Левски 1869"- Айтос участваха в ритуала за издигане на националното знаме и знамето на Празниците.

 

 

Силно начало и тази година дадоха съставите на Читалището с уникален фолклорен спектакъл. Кметът, под чийто патронаж се проведоха Празниците, благодари на айтозлии, че пазят традицията, на спомоществователите - за подкрепата и на участниците в конкурсите - че са избрали сцената на „Славееви нощи". Градоначалникът откри „Славееви нощи 2019" със специална благодарност към проф. д-р Елена Кутева - директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев" и председател на журито. „Благодаря Ви, професор Кутева, че сте до нас, и със нас! Че заедно продължаваме тази родолюбива традиция! Продължаваме айтоски празниците, които  са доказателство колко красота и сила има нашият национален дух. Има една магия, която ни прави повече българи – и това е фолклорът!  Затова сме горди, че тази магия владее сърцата на стотици деца и млади хора. В продължение на три дни те ще ни радват с таланта си на тази сцена. Затова нека празнуваме! Нека празнуваме,  че духът български е жив! Нека празнуваме с обещанието, че традицията "Славееви нощи" ще я има много десетилетия напред в годините. Ще я има и след нас!  Защото, в тази традиция  са корените ни", каза още кметът в празничното си слово.

 

 

Областният управител Вълчо Чолаков поздрави айтозлии и гостите на празниците като подчерта, че „Славееви нощи" са най-старият фолклорен фестивал в Бургаска област. „Повярвайте ми, няма фолклорен фестивал в региона, на който да не съм присъствал, но Вашият е впечатляващ. Впечатляващо е как Вашите празници обединяват. Обединяват хора на различна възраст, хора с различни политически възгледи и различни религии. Пожелавам Ви, в продължение на три дни душите Ви да не се отърват от щастие. И да предадете тази хубава българска традиция на Вашите деца и внуци. Поздравявам Общинска администрация в лицето на кмета Васил Едрев, народните представители, местната власт и Правителството, които помогнаха красивата природа на парк „Славеева река" да изглежда по този невероятен начин. Този красив парк е Ваш, пазете го, и предайте тази грижа и обич на вашите деца.", заяви на сцената на „Славееви нощи" областният управител.

 

 

Очаквано, концертът на Николина Чакърдъкова нареди дълги хора на поляната. Потопени в атмосферата, създадена от магнетичната певица, фолклорната музика, енергията на хората, сценичните ефекти и прекрасната природа на парка, айтозлии се усетиха общност, свързана здраво с родното място и фолклорната традиция.

Певицата призна пред „Народен приятел“, че поради големия интерес готви празник и в Зала 1 на НДК, за своя личен 50-годишен юбилей на 30.09.2019 г. Чакърдъкова поздрави кмета за «разкошния" парк и обеща да бъде на сцената на Празниците на своя 55 и 60-и рожден ден. «Бях тук на 40 години - паркът беше различен. Сега съм на 50 - промяната е огромна. Природата Ви е дала много, но и вие много сте се потрудили", обърна се певицата към кмета, който й поднесе горещи поздрави и цветя от айтозлии.

 

 

Точно в 10.00 часа в събота, журито в състав проф. д-р Елена Кутева, Цвета Кехайова – хоров диригент и педагог, Димитър Тонев – хореограф, художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Атанас Манчев” – град Бургас и Петър Димитров – директор и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тунджа” – град Ямбол, даде началото на конкурсната програма. Общо над 3000 изпълнители в ансамбли, танцови състави, певчески и инструментални групи и индивидуални певци и музиканти се качиха на сцената в двата конкурсни дни, на 8 и 9 юни.

В три възрастови групи се проведоха пет конкурса - за изпълнители на народни песни, за инструменталист (гайда, кавал, гъдулка и тамбура), за певческа група за изворен и обработен фолклор, за инструментална група за изворен и обработен фолклор и за танцова група.

Силното участие тази година затрудни журито, резултатите станаха известни късно в неделя. Кой грабна наградите четете в броя на „Народен приятел“ в четвъртък /13 юни 2019 г.

 

 

Освен наградите от непрекъснато увеличаващия се в годините награден фонд, осигурен от Община Айтос и спомоществователи, традиционно бяха присъдени и специални награди - Специалната награда на кмета на Община Айтос "За най-ярко младо дарование на "Славееви нощи 2019",  Наградата на «Ротари клуб» – град Айтос за „Най-добре представил се колектив от Айтос”., Традиционната награда на "Агродар България" ЕООД с управител Дарина Ташкова - "За най-малък изпълнител на "Славееви нощи 2019". и Традиционната награда на семейство Кутеви за откритие на "Славееви нощи 2019".

 

 

Конкурсите събираха талантливи изпълнители от всички възрасти и региони. Като мост във времето, те опазват и предават от поколение на поколение богатото ни фолклорно наследство и стимулират интереса и любовта на младите хора към българския фолклор.

Атмосферата на айтоските празници, както всяка година през месец юни, беше непотворима. Красотата на природата хармонираше с народния талант, с гласовете, звуците, стъпките, и с цветовете на опазените от времето носии, изпъстрени със сложни шарки и плетеници - строго симетрични и чисти.

И тази година, привързаността към традицията събра хиляди зрители, които в продължение на три дни съпреживяваха празника, заедно с участниците във вечерните концерти и конкурсите.

"Славееви нощи 2019" са в културната история на Айтос. А наградите пътуват към всички кътчета на страната, които изпратиха свои таланти на сцената на айтоските празници. А организаторите - Община Айтос и НЧ "Васил Левски 1869" вече мислят и планират следващото издание "Славееви нощи 2020".

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Австралиец с айтоски корени дари средства на местните борци
Кметът Васил Едрев предпразнично посети директори на училища
Детските градини в Айтос отварят на 1 юни
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.