Средец
Грозно! Потрошиха паметник в Средец, посветен на загинали във войни местни жители
TразмерT

Михаил КОЛЕВ

Един от символите на Средец – паметникът, посветен на загиналите местни жители в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, осъмна изпочупен. Това съобщиха пред вестник „Черноморски фар хора от странджанския град.

„Нямаме думи да опишем това, което са сторили на паметника. Тези, които са го направили, може би също имат роднини, чиито имена са написани на мемориала. Това са нашите герои, които са си дали живота. Навсякъде хората си пазят паметниците и си тачат героите, а ние тук се изложихме. Преди да бъде изграден нямаше къде да оставим едно цвете, в памет на нашите предшественици”, коментира пред медията ни жителка на Средец.

Тя е забелязала грозната проява вчера. По нейни думи това е направено съвсем умишлено, тъй като няма как подобен паметник, изграден от гранит, да се счупи от самосебе си. Освен това липсвали и част от изпочупените парчета, което най-вероятно това означава, че извършителят или извършителите са ги откраднали. Не е ясно с каква цел и за какво ще бъдат използвани въпросните отнети парчета.

Самият мемориал бе официално открит на 22 септември 2018 година. Той се намира в центъра на града и е изработен от местния автор Кирил Атанасов. На плочата са изписани имената на 54 загинали войни от Средец (тогава Карабунар). Идеята за създаването на паметника бе на кмета на община Средец инж. Иван Жабов, общинската администрация и жители на града. Издигането му стана факт след като Министерството на отбраната отпусна 8000 лева. Допълнителна красота на мемориала придават и двата мраморни лъва, направени от майстор от Севлиево.

По време на празниците в Средец се е случил още един вандалски акт - пейките пред пенсионерския клуб са били изпочупени.

Сподели


Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари(0)
Вход с регистриран акаунт:
Още нямате акаунт? Регистрирайте се
Забравена Парола
Ремонти по четвъртокласната пътна мрежа ще има в Средец
Раздадоха маски на пенсионери в Средец
В Средец сформираха комисия срещу COVID-19
виж още

ЧЕРНОМОРСКИ ФАР. Новините в развитие.